Резултатите от пробите на умрялото диво прасе, открито миналата седмица

...
Резултатите от пробите на умрялото диво прасе, открито миналата седмица
Коментари Харесай

Категорично: Пробите от умрялото диво прасе за африканска чума са отрицателни

Резултатите от пробите на умрялото диво прасе, намерено предходната седмица край Шабла, изрично отхвърлят съществуване на вирус за африканска чума по свинете, оповестиха от Агенцията по храните. Вече са подготвени 70 км от оградата по границата с Румъния, която се строи, с цел да се спре болестта от северната ни съседка.

Шабла

Лабораторните проучвания изрично отхвърлят съществуването на болест, само че ограниченията против нахлуването на африканска чума по свинете от Румъния не престават.

В момента в северната ни съседка има над 500 огнища, като едно от тях е единствено на 50 км от границата с България.

От Агенцията по храните оповестяват, че има риск стопани, които отглеждат свине за персонална консумация в задния си двор, да крият признаци на болестта, с цел да не претърпят стопански загуби.

Ветеринарите предизвестяват обаче, че когато болното прасе се заколи и прибере във фризера, това не оказва помощ, защото инфектираното месо не е рисково за хората, само че е източник на болест за други прасета.

Усилено се работи и по телената ограда на границата с Румъния,която би трябвало да предотврати проникването на чумата у нас.
Григор Гогов - изпълнителен шеф на Агенцията по горите: До момента са построени 70 км от оградата по границата с Румъния,от общо 133.По график на 15 август би трябвало да приключим с построяването на оградата. Остава една разпъване на режещата тел, което ще отнеме още два или три дни.
Според шефа на Агенцията по горите, за построяването на оградата са отпуснати 600 000 лева и те са изцяло задоволителни. Разчита се доста на доброволния труд на горските чиновници.

Междувременно по отношение на чумата по дребния рогат добитък в Ямболско и Бургаско се появи нов тип телефонна машинация. Фалшиви ветеринари звънят на животновъди, показват се, че са от Фонд Земеделие и би трябвало да вземат кръвни проби. Загатват обаче, че против избрана сума това може да не стане.

От браншовата асоциация на говедовъдите поучават фермерите, в случай че получат сходно телефонно позвъняване, незабавно да известят практикуващия ветеринар и да не позволяват във фермата си външни лица.
 Днес ще станат ясни резултатите от пробите за африканска чума в Шабленско Днес ще станат ясни резултатите от пробите за африканска чума в Шабленско
Очаква се през днешния ден да станат ясни резултатите от пробите за африканска чума в Шабленско. Миналата седмица там беше открито мъртво диво прасе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР