Резултатите от повторението на изборите в Истанбул бяха почти сигурни

...
Резултатите от повторението на изборите в Истанбул бяха почти сигурни
Коментари Харесай

Изборите в Истанбул дават начало на нова ера в турската политика

Резултатите от повторението на изборите в Истанбул бяха съвсем сигурни още през нощта на 6 май, когато Висшата изборна комисия (ВИК) анулира резултатите от изборите на 31 март и затова бе анулирана успеха на опозиционния претендент Екрем Имамоглу въз основата на възражения на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и на Партията на националистическото деяние (ПНД).

В случая може да бъдат изредени някои основни аргументи: първо и най-важно - формулировката на ВИК за анулирането на успеха на Имамоглу надалеч не бе безапелационна за турското общество. Това бе огромен удар по чувството за правдивост и съвест на хората и провокира даже по-голяма благосклонност към Имамоглу като пострадал от това противоречиво юридическо решение.

Голямата разлика в гласовете сред Имамоглу и Бинали Йълдъръм от ПСР потвърди, че даже тези, които са дали своят вот за Йълдъръм на изборите през март, са трансформирали мнението си в неделя. По този метод Имамоглу усили гласовете си с над половин милион за по-малко от шест седмици.

Второто нещо, което би трябвало да се означи, е задълбочаващата се " мудност " на ПСР, когато става въпрос за основаването на нова политика и тактики за смяна на възгледите на хората. Последното деяние по отношение на кюрдите, да вземем за пример, се преглежда като доста деструктивно.

Писмото, подписано от водача на терористите Абдуллах Йоджалан дни преди изборите, в което бе насочен апел към кюрдските гласоподаватели да запазят неутрална позиция, просто не сработи. Точно противоположното: писмото докара до отлив на някои националистически гласове, а някои членовете на Демократичната партия на народите (ДПН) застанаха зад Имамоглу. Заедно с влошените стопански условия, дейностите на ПСР съвсем занулиха успеваемостта ѝ при управлението и образуването на публичното мнение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР