Резултатите от PCR тестовете за COVID-19 могат да бъдат придружени

...
Резултатите от PCR тестовете за COVID-19 могат да бъдат придружени
Коментари Харесай

Нова апаратура ускорява PCR тестовете за COVID-19 в лаборатория „ЛИНА”


Резултатите от PCR тестванията за COVID-19 могат да бъдат съпроводени със документ на британски език, който се изисква при пътешестване в чужбина

Медицинска лаборатория „ ЛИНА ” е оборудвана с нови апарати, свързани с диагностиката на COVID-19. Закупени са два автоматизирани екстрактора на нуклеинови киселини, които усилват потенциала на лабораторията. По подобен метод се редуцира времето за обработка на пробите, а пациентите и насочващите ги лекари получават резултатите по-бързо. По-краткото време на осъществяване е преимущество и в случаите, когато се изисква тест при пътешестване, при постъпване на работа и други аргументи.

Проби за ковид се вземат в особено избрани за задачата манипулационни от подготвени медицински експерти. Най-подходящ е носогърлен секрет, който до началото на разбора се слага във вирусологична среда и се съхранява при избрана температура.

В първия стадий вирусната рибонуклеинова киселина (РНК) се отделя от другите молекули, присъстващи в тестът – РНК екстракция. До скоро разполагахме с 2 екстрактора с общ потенциал 24 проби, които се нуждаеха от време за обработка 54 минути. Сега имаме още 2 нови екстрактора с общ потенциал 64 проби и време за обработка 30 минути. Така за към час апаратите могат да отделят нуклеинова киселина от 152 проби .

Във втория стадий вирусната РНК се смесва с други съставни елементи и се слага в PCR уред. Ние разполагаме с 2 такива машини, които могат да поемат до 192 проби . Тук протоколът изисква към 2 часа и с това проучването завършва . Работният ден в генетичната лаборатория продължава 12 и повече часа. В осъществяването на анализите сме ангажирани двама лекари и двама молекулярни биолози ”, споделя доцент Сашка Михайлова.

ЛИНА ” е измежду утвърдените от Министерството на здравеопазването лаборатории за доказване на COVID-19.

Полезна информация:

Резултатите от PCR тестванията за COVID-19 могат да бъдат съпроводени със документ на британски език, който се изисква при пътешестване в чужбина. За дата на резултата се смята датата на взимане на тестът. Вземането на PCR проби става в следната манипулационна, като пациентите би трябвало да носят персонални защитни средства – ръкавици и маска.  Гр. Варна ул.„ Мадара ” №22 : 07:00 ч. - 16:00 ч. от понеделник до петък, събота -  07:00 ч. - 12:00  ч.

 

 

* обява

 

 

 
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР