Резултатите от първото 24-часово измерване на качеството на въздуха от

...
Резултатите от първото 24-часово измерване на качеството на въздуха от
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив установи превишения на фини прахови частици от пожара на депото в Шишманци

Резултатите от първото 24-часово премерване на качеството на въздуха от мобилната автоматизирана станция, сложена в село Шишманци поради пожара в депото за неопасни боклуци, демонстрират превишение на средноденонощните стойности на фини прахови частици (ФПЧ10). Данните сочат 59 µg/m3 при алармен предел 50 µg/m3.

При останалите индикатори няма превишения. Отчетените стойности на серен диоксид са 12 µg/m3 (при възможни 350 µg/m3), на азотен диоксид – 16 µg/m3 (при възможни 200 µg/m3) и на въглероден оксид 0,5 mg/ m3 (при възможни за 8 часа 10 mg/ m3.

Предстои на следващия ден да станат ясни и окончателните данни за стойностите по индикатора сероводород.

Непрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в региона ще продължат до нормализиране на обстановката. Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив уведоми Регионалната здравна ревизия за резултатите от мониторинга, с цел да предприеме дейности по подготвеност.

Днес при инспекция на „ Депо за неопасни боклуци и Инсталация за биологично разграждане по закрит прийом “ в с. Шишманци Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив сформира наставления за попречване риска от бъдещи пожари. В инспекцията участваха и представители на Министерство на вътрешните работи. Освен надзор по документи, специалистите направиха и оглед на Клетка 1 на депото, която не е наранена от пожара, както и на инсталацията за биоразграждане.

Експертите ревизираха осъществяването на изискванията в комплексното позволение на обекта. На оператора са формирани наставления за: прецизното съблюдаване на технологиите за уплътняване на материала и запръстяване, както и поддържане на аварийни количества земни маси, които да подсигуряват бърза реакция при пожар. Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда вкарва и спомагателна (втора) годишна инспекция на инсталацията, която би трябвало да се прави преди началото на лятото – през май. Това ще разреши предпазен надзор преди пожароопасния сезон.

През 2017 година РИОСВ-Пловдив е открила превишения на самостоятелните емисионни ограничавания и заустване на непречистени води и е наложила глоба на оператора на стойност 2000 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР