Резултатите от първите две тримесечия на 2020 г. от изследването

...
Резултатите от първите две тримесечия на 2020 г. от изследването
Коментари Харесай

Делът на потребление на цигари без бандерол през първото полугодие на 2020 г. продължава да намалява

Резултатите от първите две тримесечия на 2020 година от проучването на празните опаковки от цигари по отношение на равнищата на противозаконна търговия, което се организира у нас по поръчка на петте тютюневи компании от „ Инициативата против противозаконната търговия " *, удостоверяват досегашната позитивна наклонност на невисок дял на ползване на цигари, непредназначени за българския пазар.
Въпреки усложнената конюнктура през 2020 година, събирането на празните опаковки през 1-во тримесечие на 2020 година бе осъществено директно преди настъпване на епидемиологичната конюнктура, а за 2-ро тримесечие - с известно закъснение, само че е обезпечена съпоставимост с интервалите от предходните години. Компаниите от „ Инициативата " съумяват да запазят и тази година регулярността на обичайното проучване, което стартира да се организира от 2007 година и не е прекъсвало от този момент до през днешния ден.
Отчетените равнища и през двете тримесечия на 2020 година са по-ниски по отношение на равнищата от края на предходната година: за 1-вото тримесечие на 2020 година е 1,8%, за 2-рото тримесечие е 2,6%, при 3.1% за последното тримесечие на 2019 година С тези данни за полугодието на тази година се бележи като цяло доста невисок дял на непредназначените за българския пазар цигари, което способства за оптимална събираемост на приходите от данък в бюджета.
Независимо от стабилно ниския дял на цигари без български акцизен бандерол на пазара, има няколко трендове, които остават налице на пазара. Фалшификатите на известни интернационалните марки, въпреки и минимално, имат напредък. Както и в предходните талази от изследването, още веднъж измежду празните опаковки се появяват непознати и незнайни марки от вида illicit whites, които дават индикация за съществуващи канали, които трансформират предлаганите разновидности.

Резултати демонстрират, че в главната извадка от 20 града има градове с нулево равнище на ползване на противозаконни цигари - Асеновград и Велико Търново през двете тримесечия, а Шумен - през 1-во тримесечие на тази година. Градовете Пазарджик и Добрич, обаче, са с данни, които ги слагат в топ градовете с най-високо нелегално ползване, което заслужава внимание от страна на контролните органи.



В спомагателните градовете, в които се наблюдават равнищата отвън главната извадка, заслужава да се означи, че делът на противозаконни цигари в Свиленград е много динамичен във времето и към сегашния миг не може да се оформи ясна наклонност, защото през 1-во тримесечие равнището е било относително ниско - 5%, само че през 2-ро тримесечие доста по-високо - 23%.



Компаниите от „ Инициативата против противозаконната търговия " имат вяра, че поставеният фокус от институциите върху битката с контрабандата дава дълготрайни резултати, в това число и в усложнената епидемиологична конюнктура, с което сполучливо се пазят приходите в бюджета. Поддържането отсега нататък на постигнатите ниски равнища на незаконната търговия дружно с обезпечаване на предвидимост в регулаторната среда са основни за стабилността на пазара и събираемостта на приходите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР