Резултатите от образованието са дългосрочни и днес берем плодовете за

...
Резултатите от образованието са дългосрочни и днес берем плодовете за
Коментари Харесай

Темата образование в парламента: Повече дебати за пари, отколкото за грамотност

Резултатите от образованието са дълготрайни и през днешния ден берем плодовете за това, че пестяхме предишни десетилетия от обучение . Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дебата за бюджета на образованието за 2020 година
„ Благодаря на всички, които взеха отношение по член 16 и изрекоха мнение във връзка с финансирането на образованието. Системата на образованието е най-голямата обществена система.
Има близо 4000 институции в нея. Близо 150 хиляди работещи. Ако аз съм на ваше място несъмнено ще намеря не 5, не 10, а несъмнено 50 нефинансирани действия . Всяка една от тези институции има десетки потребности. В никакъв случай с един бюджет не можем да финансираме всички тези потребности “, изясни Вълчев.
„ Средствата в никакъв случай не са задоволителни, в никакъв случай не са били и толкоз доста. 600 млн. е действителното нарастване за идната година без нарастването за средствата от Европейски Съюз.
Тук прибавям и тези 70 млн. лева, които са в допълнение заложени за построяването на детски градини и доизграждането на учебни заведения. Най-голямото нарастване фактически е за учители “, добави още министърът.
Според него не може да се приложи правилото, че ще се финансира единствено това, което даде резултат. „ Ще поливаме това дърво, което даде плодове. Тук логиката е противоположното, първо би трябвало да полеем, след това да берем плодове “, изясни още Красимир Вълчев.
От опозицията показаха терзание поради ниските заплати на учителите и неравнопоставеността сред учебните заведения.
Изразяваме терзание, че единния разходен стандарт за учебните заведения се усилва с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %.
Това сподели националният представител от групата на левицата Ирена Анастасова за бюджета на образованието за 2020 година.
„ Би следвало тази година учебни заведения, които няма да могат да доближат това нарастване на заплатите да бъдат подкрепени по различен метод, с цел да може да се доближи до това нарастване, без да страдат други пера “, изясни Анастасова.
Припомняме, че Тази седмица бяха оповестени резултатите от интернационалното проучване PISA 2018, извършено в 79 страни измежду възпитаници от 9 клас. То демонстрира, че българските възпитаници са на последно място по функционална просветеност измежду страните-членки на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР