Резултатите от неотдавнашно проучване в Арабския свят показват, че повече

...
Резултатите от неотдавнашно проучване в Арабския свят показват, че повече
Коментари Харесай

Повече от половината млади хора в Арабския свят искат да емигрират

Резултатите от неотдавнашно изследване в Арабския свят демонстрират, че повече от половината младежи в района обмислят емигриране , а от ден на ден хора се разпознават като " нерелигиозни ".

Голямото изследване на Би Би Си и Арабски барометър, основана в Университета в Принстън изследователска мрежа, е най-голямото задълбочено изследване , осъществявано в миналото в района. Над 25 000 души в 10 страни и палестинските територии са взели участие в изявленията лице в лице за изследването, извършено сред октомври 2018 и април 2019 година

Петдесет и два % от интервюираните на възраст сред 18 и 29 години са декларирали, че обмислят да емигрират в друга страна.

Проучването демонстрира, че 70% от младите мароканци обмислят да изоставен страната си, а съвсем половината от цялото население на Судан, Йордания и Мароко и една трета от иракчаните обмислят емигриране.

" Самият брой е обезпокоителен и има няколко съставния елемент ", акцентира доктор Мохамед Масбах, който е шеф на Мароканския институт за политически разбори в Рабат.

" Политически е налице липса на доверие в държавното управление, защото младежите имат вяра, че държавното управление не може да реши проблемите им ", разяснява Масбах, допълвайки: " Социално-икономически младежката безработица е висока; има вяра се, че ще се утежни. "

Желанието да се емигрира обаче не се е нараснало всеобщо в целия Арабски свят. От 2013 година насам то е намаляло в палестинските територии, Алжир, Судан, Йемен и най-много в Ливан .

Абдул-Уахаб Каяли, теоретичен помощник в Арабски барометър, изясни, че желанието за емиграция в Ливан може да е намаляло по няколко аргументи. Според някои оценки броят на представителите на ливанската диаспора е сред 15 до 20 милиона души спрямо 5-те милиона ливанци в Ливан , означи той.

" Много ливанци към този момент са имигранти и доста от тези, които желаят да имигрират, към този момент са го създали ", изясни Каяли.

" Желанието за емигриране може да е спаднало поради триумфа на режима на Асад в Сирия и прекратяването на военните дейности в доста елементи на страната, най-много по ливанската граница ", добави той.

Икономически фактори са представени в изследването като преобладаваща причина за емиграция . Конфликтите и неустойчивостта, които неотдавна поразиха Йемен, Судан, Алжир, Либия и палестинските територии, изостриха икономическите проблеми.
 Поредни многохилядни митинги в Алжир
Поредни многохилядни митинги в Алжир

Демонстрантите желаеха промени

След политическите безредици в Алжир и оставката на президента Абделазис Бутефлика, няколко висши държавни чиновници и заможни предприемачи бяха изправени на подсъдимата пейка по обвинявания в корупция, а жителите на страната не престават да излизат по улиците, изисквайки по-нататъшна промяна в управлението на страната.

В Судан икономическата рецесия беше провокирана от повишението на цената на хляба, а хората оказаха мощен напън върху държавното управление, което докара до свалянето от власт на президента Омар Ал Башир. Протестиращите не престават да упорстват за гражданско ръководство на страната.
 Изпращат на съд сваления судански президент Омар ал Башир
Изпращат на съд сваления судански президент Омар ал Башир

Той е упрекнат в корупция

В продължаващата четиригодишна революция в Йемен, обсъждана основно като спор сред Саудитска Арабия и Иран, бяха убити хиляди хора, а милиони са на ръба на глада, като към 50 000 души са умрели от апетит, обвързван с войната.

Либия се трансформира в полесражение сред силите, правилни на военачалник Халифа Хафтар, и тези, които поддържат интернационално приетото държавно управление на министър-председателя Файез ал-Сарадж.

В допълнение към възходящото предпочитание да емигрират поради икономическите условия, от ден на ден хора обръщат тил на религията .

Процентът на възрастните, които се дефинират като " нерелигиозни ", се е нараснал от 8% през 2012 година на 13% през 2019 година съгласно изследването. То е открило също по този начин, че е налице общ спад на доверието в религиозните водачи, като най-големият спад е регистриран в Мароко. Образованието е изиграло решаваща роля за това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР