Резултатите от изследванията на откритите животински останки в района на

...
Резултатите от изследванията на откритите животински останки в района на
Коментари Харесай

Няма данни за антракс в Пернишко

Резултатите от проучванията на откритите скотски остатъци в региона на една от кариерите в пернишкото село Студена не са посочили съществуване на антракс, оповестиха от пресцентъра на Областната администрация в Перник.

В региона на кариерата са направени две пробонабирания. Проверени са всички места, посочени от жителите на селото като вероятни за загробване на животни. Извършени са нужните проучвания за определяне на директна заплаха за живота и здравето на хората. Не е било допустимо да се направи проучване за чума по дребните преживни животни, защото за задачата са били нужни кръвни проби, а на кариерата са открити единствено кости и кожа.

От регионалната дирекция по сигурност на храните обявиха, че болестта се предава в директен контакт по въздушно-капков път и не е рисково за хората. До момента са взети две проби за микробиологичен разбор на водата от всички чешми и водоизточници в землището на Студена. Изследванията не са посочили отклонения.

Издадена е заповед от шефа на РЗИ за ежеседмична инспекция на водата в идващите два месеца и ежемесечни инспекции до края на годината. Предстои нова взаимна инспекция в региона на кариерата. ВиК - Перник готви наставления за създаване на санитарно-охранителна зона към каптажа, която да подсигурява по-добрата сигурност на обекта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР