Резултатите от ежегодното представително проучване Навици на плащане в Европа

...
Резултатите от ежегодното представително проучване Навици на плащане в Европа
Коментари Харесай

ЕОС Матрикс за навиците на плащане в Европа


Резултатите от годишното представително изследване " Навици на заплащане в Европа " 2019 демонстрират неочакван дисонанс сред сегашните платежни практики и упованията на фирмите за идната година.

В редица индикатори се следи усъвършенстване спрямо предходни години. По-голям % от фактурите се изплащат в точния момент, по-малка част от отговорностите се просрочват или остават несъбираеми. България се подрежда измежду страните, при които се следи тази позитивна тенденция, с 1% растеж в броя на случаите на навреме осъществени заплащания по фактури от страна на потребителите.

Противно на тези позитивни резултати, бизнесите рапортуват все по-песимистичен взор над бъдещето на вземанията. Близо една четвърт от бизнесмените в Европа чакат утежняване на навиците на заплащане идната година. Например Дания, в която тази година фирмите се радваха на 85% прецизност на заплащанията, се приготвя за намаление на този % - броят на фирмите с скептичен взор във връзка с навиците на заплащане е скочил от 8% предходната година до 13%.

Причината за тази настройка се крие в плануваното утежняване на икономическия климат. Напрежението сред Китай и Америкапродължава да нараства, а дружно с него и рискът от световна икономическа рецесия. Според тазгодишния отчет " Търговия и развиване " на Организация на обединените нации, в случай че взаимното повишение на цените сред двете страни продължи, ще има необятни последствия върху международния стопански напредък. Паралелно с това, Брекзит носи със себе си упования за мощно понижаване на търговията на артикули и услуги сред Обединеното кралство и Европейския съюз, без значение от това какви са крайните условия за овакантяване. В отчета си по тематиката, Европейска мрежа за проучване на икономическата и фискалната политика (EconPol) твърди, че намаляването на цените и изравняването на стандартите, което се случва като част от евроинтеграцията, води до положителни търговски взаимоотношения, само че Брекзит отстрани тази изгода за Обединеното кралство и Европейския съюз.

Повече информация и статистически данни за навиците на заплащане в Европа за 2019г., както и отзиви на специалисти за изискванията, които въздействат върху тези трендове, можете да прочетете в публикацията на ЕОС Матрикс.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР