Резултатите от дейността на държавните енергийни дружества категорично доказват наличието

...
Резултатите от дейността на държавните енергийни дружества категорично доказват наличието
Коментари Харесай

Министър Петкова: Реформите в енергийния отрасъл са факт


Резултатите от активността на държавните енергийни сдружения изрично потвърждават съществуването на промени в енергийния бранш. Проведохме редица промени в бранша както в границите на сегашното, по този начин и по време на предходното държавно управление.

Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на изказванията на представителите на бизнес организациите, че липсват промени в енергийния бранш.

"През месец ноември 2014 година, когато поехме ръководството, енергетиката бе един от най-проблемните браншове, загубата на сдруженията от групата на Български енергиен холдинг възлизаше на 247 млн. лева По първични данни през тази година фирмите от холдинга ще приключат с позитивни резултати. Макар и минимална, облага ще осъществя и Националната електрическа компания. Едва ли в случай че фирмите в бранша се управляваха неефективно, някой би показал интерес към закупуване на акции от тях “, добави още тя. По думите й БЕХ е включен в забранителния лист за приватизация, защото енергийната инфраструктура е със стратегическо значение, детайл от националната сигурност.

Във връзка с изразените опасения от страна на бизнеса за съществуване на картел на пазара на електрическа енергия, министър Петкова прикани техният сигнал да бъде подаден в Комисията за защита на конкуренцията в най-кратки периоди и в случай че се установяват нарушавания, да се приложи цялата суровост на закона. От началото на годината междинната цена, по която държавните компании продават на Българската самостоятелна енергийна борса е към 75 лева./MWh. Всеки ден остават непродадени количества от предлаганата от страна на Национална електрическа компания сила. По думите й връзка сред цената на електрическата енергия на свободния и на контролирания пазар няма. Тя напомни, че цената на електрическата енергия на свободния бизнес се образува от търсенето и предлагането, а за битовите консуматори – от Комисията за енергийно и водно контролиране.

„ Министерството на енергетиката създаде оферти за законодателни промени, с които да се вкарва правилник на Европейската комисия, даващ право на Комисията за енергийно и водно контролиране да проверява злоупотреби на пазара на електрическа енергия. Очакваме мнението на КЕВР “, сподели Петкова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР