Резултатите от анкетата сред бизнеса бяха представени от изпълнителния директор

...
Резултатите от анкетата сред бизнеса бяха представени от изпълнителния директор
Коментари Харесай

Фирмите в България не очакват дигитализацията да доведе до съкращения

Резултатите от анкетата измежду бизнеса бяха показани от изпълнителния шеф на " Сименс " Боряна Манолова (втората отдясно) на конференция, проведена от Германо-българската индустриално-търговска камара. Събитието беше почетено от посланика на Германия Херберт Салбер (вляво) и министър Лиляна Павлова

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Не се опасявайте от роботите

Те ще доведат до повече, а не до по-малко работни места, твърди отчет на Световния стопански конгрес
20 сеп 2018
Емилиян Енев: Блокчейн напълно ще промени метода, по който вършим бизнес

Създателят и CEO на Recheck пред " Капитал "
6 окт 2017
Готови ли сте за революцията

Дигитализацията към този момент прекатурва метода, по който се създава и продава. Прозорецът за благоприятни условия е необятно отворен за всички, а опасността е мнозина да останат зад борда
6 окт 2017 Дигитализацията е наложителен развой за бизнеса в България, само че фирмите към момента нямат дълготрайна тактика за нея. Те я преглеждат най-вече като метод за усъвършенстване на ресурсите и не толкоз като опция за увеличение на облагата. Това демонстрират резултатите от анкета, извършена от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и " Сименс България " измежду 76 компании в страната. Добрата вест е, че съгласно компаниите цифровизацията няма да докара до загуба на работни места, само че проблем остава незадоволителната подготовка на чиновниците.

Участници

В допитването са взели участие както български, по този начин и задгранични компании, които работят в страната, като са включени представители на общо 33 разнообразни бранша. Над 70% от далите отговор са дребни и междинни предприятия (до 500 служители), само че има представители също на огромния бизнес (11%) и микрокомпании до 10 чиновници (17%). От далите отговор на заложените въпроси над 60% са от висшия мениджмънт, което демонстрира висок интерес към тематиката, разяснява изпълнителният шеф на " Сименс България " Боряна Манолова, която показа резултатите на проведената от ГБИТК конференция " Индустрия 4.0 ". По думите й сходна анкета, извършена измежду немски компании, е посочила сходни резултати с българската.

Добре осведомени

Българският бизнес поставя старания да бъде в крайник с световните трендове, като 42% от запитаните са показали, че са изцяло наясно с концепцията за цифровизация, а повече от половината са споделили, че са добре осведомени или осведомени, разяснява Манолова. Едва 2% са тези, за които тематиката е нова.

Компаниите като цяло работят върху цифрова тактика, като над половината (53.7%) имат частична визия, а 11% - цялостна. Фокусът им обаче е най-вече кратковременен и средносрочен, като 78% от компаниите са дали отговор, че имат създадена тактика за интервал от 1 до 5 години.

Независимо че в страната към този момент са налични нови технологии като блокчейн или разнообразни киберсистеми, те остават отвън интереса на бизнеса, въпреки че съгласно " Сименс " следва и тяхното нахлуване. Засега фирмите се концентрират главно върху внедряването на мобилни приложения и интернет на нещата, демонстрира анкетата.

Очакваните изгоди от дигитализацията са най-много в оптимизация на ресурсите и увеличение на конкурентоспособността на бизнеса. Като че ли по-ниски са упованията за пряк резултат върху увеличение на облагата, уточни Манолова.

Въпросът с фрагментите

Интересен е резултатът от допитването във връзка с резултата на дигитализацията върху броя на чиновниците. Най-голям % компании (62.7%) са дали отговор, че не чакат това да докара до съкращения, а еднакъв брой (по 18.7%) са дали отговор, че броят на заетите ще намалее или ще се усили.

Според интервюираните в областта на цифровизацията фирмите ще се нуждаят най-много от експерти по автоматизация на производството, създаване на мобилни приложения, цифров маркетинг и разбор на огромни размери от данни. Пречка пред по-нататъшното внедряване на цифрови технологии и процеси обаче може да се окаже квалификацията на чиновниците. Голям % от запитаните (46%) виждат проблем и в размера на вложенията, които би трябвало да създадат. Погледнете в бъдещето
Промените в стопанската система, промишлеността и работния пазар, които се случват сега, ще са тематиката на годишната конференция " Индустрия 4.0 ", проведена от " Икономедиа ", която ще се организира на 17 октомври в " Гранд хотел Пловдив ". Регистрацията е отворена. Повече информация вижте тук или на страницата на събитието във Фейсбук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР