Резултатите от актуализираните средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на

...
Резултатите от актуализираните средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на
Коментари Харесай

Доклад: Огромен глад за учители и медици до 2034 г.

Резултатите от обновените средносрочни и дълготрайни прогнози за развиването на пазара на труда в България за интервала 2020-2034 година бяха показани по време на конференция, проведена от Министерството на труда и обществената политика.

``
реклама

Представеният от изследователския екип  доклад  дава детайлна информация за търсенето на труд в средносрочен интервал до 2024 година и дълготраен до 2034 година по разнообразни признаци - пол, възраст, обучение, групи специалности, стопански действия.

Новото в обновените прогнози е по-дългият планиран интервал – до 2034г., както и фокуса на разбора, който е върху факторите, определящи предлагането на труд. При предходните прогнози, които бяха показани при започване на годината, акцентът беше върху факторите, определящи търсенето на труд. С двете групи прогнози обгръщаме главните детайли на пазара на труда и имаме по-пълна картина за неговото развиване. Разработени са и симулации за развиването на пазара на труда при разнообразни сюжети за стопански напредък, скорост на конвергенция и засилени вложения в динамично развиващия се бранш " Информационни и информационни технологии ", сподели министър Петков в приветствието си при откриването на конференцията.

Данните демонстрират, че в дълготраен проект през интервала 2025-2034 година се чака растеж в търсенето на учители по общообразователна подготовка в междинното (със 7 300 броя) и в главното (с 6 200 броя) обучение. Следват специалности като медицински сестри и акушерки, чието търсене се чака да се усили с 4 800 броя. Ще се търси и личен състав, предоставящ здравни грижи. Значително повишаване на заетите се предвижда и в бранш " Държавното ръководство ", като водещите специалности там ще са административни и приложни експерти. Ще се ускорява и търсенето на експерти по обществени действия.

С до хиляда души ще нарасне търсенето в дълготраен проект на машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското произвеждане, служащи в производството на облекло и сродни на тях, чистачи и помощници в семейства, хотели и институции, производители на принадлежности и ръководители в бизнес услугите и административните действия.

Заетите в динамично разрастващата се икономическа активност " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " ще набъбнат в средносрочен проект, което ще се дължи на предстоящото раздвижване в бранша. През 2024 година заетите в сектора ще са 94 100 или 3,2% от общата претовареност. В региона на осведомителните технологии и осведомителните услуги най-вече ще се търсят разработчици на програмен продукт и софтуерни приложения и анализатори, чийто брой ще доближи 18 500 или 35.8% от заетите в бранша през 2034 година

Посочените в отчета трендове ще бъдат регистрирани при създаването на политиките на пазара на труда и подготовката на новата тактика по заетостта до 2030 година, сподели министър Петков.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР