Резултатите на банките в Европа за второто тримесечие няма да

...
Резултатите на банките в Европа за второто тримесечие няма да
Коментари Харесай

Истинският тест за европейските банки ще бъде чак през есента

Резултатите на банките в Европа за второто тримесечие няма да са положителни, само че същинският тест за тях ще бъде през второто полугодие на 2020 година, написа The Wall Street Journal.

Печалбата им към този момент пострада поради икономическите вреди, нанесени от пандемията. Но същинският размер на тези вреди занапред ще става явен през идващите месеци с отварянето на европейските стопански системи и премахването на част от поддръжката, която държавните управления обезпечават сега.

През тази седмица Англия анонсира проект за тласъци на стойност $38 милиарда, с който да помогне на бизнеса, до момента в който отстранява последователно програмата за опазване на работни места. На Стария континент държавните стратегии за поддръжка на заетостта покриват част от заплатите на над 40 млн. души, които са краткотрайно освободени, във Англия, Франция, Италия и Испания. Благодарение на тях до момента в Европа не се вижда сходен растеж на безработицата, какъвто се следи в Съединени американски щати. Скамейката от подготвени за работа чиновници пък ще помогне на фирмите да рестартират по-бързо активността си и евентуално ще ресурси немалка част от работните места, само че други ще изчезнат. Според Allianz от тези 40 млн. работни места, 9 млн. са така наречен " зомби " - те ще изчезнат до края на идната година, откакто стратегиите спрат да работят.

В последна сметка това значи проблеми за към този момент закъсалите европейски банки. Ниските лихви и такси унищожиха приходите през второто тримесечие. Програмите за поддръжка на заетостта и платеният отпуск към момента омекотяват удара в редица европейски страни. Когато те спрат да работят, банките могат единствено да се пробват да познаят действителните вреди на персонално и корпоративно равнище.

През второто полугодие отсрочената вълна от дефолти ще отхапе забележителна хапка от и без толкоз ниските облаги на европейските банки. Най-тежко ще пострадат тези институции, които имат максимален дял необезпечени потребителски заеми и тези, които са отпускали заеми на най-пострадалите промишлености, като туризма и други.

Консолидацията може да помогне. Политиците и регулациите в Европа към момента вършат трансграничните сливания малко евентуални, само че локалните покупко-продажби са напълно вероятни на фрагментирани пазари като Германия и Италия. Но постигането им няма да елементарно, защото даже банките не знаят какъв брой костват активите им.

Инвеститорите в банки надали ще намерят на какво да се радват през идващия сезон на докладите. Но по-добре да привикват.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР