Резултати от проверката на активите и стрес тестовете на 6-те

Резултати от проверката на активите и стрес тестовете на 6-те ...

Резултати от проверката на 6-те банки може и да не се обявят.


Резултати от проверката на активите и стрес тестовете на 6-те български банки от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да не се обявят публично, научи Mediapoool от представители на отговорните институции.

В края на 2018 г. ЕЦБ избра шест български банки – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк, на които в началото на 2019 г. назначи проверка на активите. Инспекцията вече е към своя край и според официалния план за действие на българските власти резултатите трябваше да са готови до юни/юли 2019 г.

На този етап нито една българска институция не знае кога и дали ЕЦБ ще обяви публично резултатите от проверката си. За сравнение, предишната мащабна проверка на активите на банковата система, която БНБ проведе през 2016 г. заради фалита на КТБ, беше с предварително обявена дата за оповестяване на резултатите, която се знаеше месеци по-рано – 13 август.

Сега предварително обявена дата няма, а запознати с процеса са категорични, че проверяваните търговски банки могат да откажат техните резултати да бъдат оповестявани пред обществеността.

Междувременно, шансовете на правителството да спази собствения си график, според който България трябваше да влезе едновременно в Банковия съюз на ЕС и в предверието на еврозоната до края на юли 2019 г., клонят към нула.

Източник: mediapool.bg