Резултатът при някои от тях може да бъде фатален за

...
Резултатът при някои от тях може да бъде фатален за
Коментари Харесай

5 грешки при шофиране с автоматична скоростна кутия

Резултатът при някои от тях може да бъде съдбовен за елемента

Да „ убиеш ” автоматизирана скоростна кутия общо-взето не е толкоз мъчно. Ако употребявате изброените по надолу способи несъмнено ще постигнете триумф в това. Факт е, че някои от елементите може и да се опълчват на вашите деяние, само че в последна сметка резултатът най-вероятно ще е еднакъв. Затова ви предлагаме 5 неточности, които водят до съсипването на автоматика в колата.

Екстремен режим 

Честите ускоряване в режим „ газ до ламарината ”, буксуването в снега, тегленето на тежко ремарке или различен автомобил – всичко това води до прегряване на маслото в трансмисията, което освен смазва кутията и нейните системи, само че и охлажда елемента. Разбира се, повишението на температурата може да бъде провокирано от запушен нагревател или намаляване на маслото в помпата поради щета, само че в тази ситуация става дума за човешкия фактор, който най-често е отговорен за увреждането на елемента.

При тежки условия на употреба маслото в трансмисията прегрява и губи своите свойства. Ако стартира да изграя, се получават сажди, които запушват хидравликата и соленоидите. При прегряване автоматикът минава в спешен режим или напряко отхвърля и се нуждае от ремонт.  Сиптомите за прегряло масло са характерна миризма, мъчно превключване на предавките и промяна на цвета на заслото от алено към тъмно-кафяво.

Смяна на предавките преди цялостно прекъсване

Една от най-опасните обстановки, в които попадат автоматизираната скоростна кутия е когато лидерът я държи в позиция D или R, само че автомобилът се реалокира в противоположна посока. Това се случва най-много при маневриране. В случая режимът на трансмисия не дава отговор на посоката на придвижване и елементът е подложен на грубо натоварване. Затова не трябва да се сменят предавките като при механична скоростна кутия. Трябва са се изчака автомобилът да спре изцяло и по-късно да се работи със селектора.

Закъсняла промяна на маслото
 

Все още има водачи, които имат вяра, че маслото в автоматизираната скоростна кутия не би трябвало да се сменя, т.е. неговият период на деяние е подобен, какъвто има и самият елемент. Това е голяма илюзия, която нормално води единствено до едно – щета. Периодите на промяна на маслото зависи най-много от изискванията на употреба. При каране в града, да вземем за пример, процедурата би трябвало да се прави по-често – на към 30 000 – 40 000 км.

Трябва да се означи, че закъснялата промяна на масло може да се окаже съдбовна и кутията да излезе от строя. Причината е ясна – остарялото масло просто губи свойствата си и към този момент не е дейно. Образуват се мръстотия, която запушва каналите на хидравличния блок. Понякога казусът може да бъде решен и единствено с доливане на масло, а не с цялостната му промяна.

Недоливането на масло или надлежно наливането на повече течност, постоянно води до прегряване и по-бързо изхабяване. В първия случай помпата на автоматизираната скоростна кутия може да „ глътне ” въздух и това до докара до поява на пяна в маслото. Съответно температурата се повишава, а налягането в системата пада. При сипване на повече масло резултатът е сходен.

Неправилно изтегляне

Тегленето на автомобил с развалена скоростна кутия може да докара до нейното окончатено излизане от строя. Просто елементът ще бъде погубен, в случай че системата за смазване не работи. Нейното действие може да бъде тествано по равнището на течност в трансмисията – в случай че то не пада след стартирането на мотора, то автомобилът би трябвало да бъде закаран по различен метод в сервиза.

Проблем е и тегленето на автомобил с работеща автоматизирана скороста кутия. В този случай селекторът на трансмисията би трябвало да бъде в състояние N, като задържително преди този момент би трябвало да се прочете и напътствието на производителя за това по какъв начин се работи в сходни случаи. Повечето компании залагат на една и съща тактика – 50-50, т.е. изтегляне на разстояние до 50 км с оптималната скорост от 50 км/ч.

Включване на неутрална предавка

 

Много водачи на коли с автоматизирани скоростни кутии превключват в състояние N при прекъсване на светофар. Това деяние е много необичайно, само че не води до съдбовни последици за елемента. То обаче става причина за доста разногласия – част от водачите са на мнение, че това не е проблем, а други считат, че по този метод кутията се поврежда.

Какво обаче споделят производителите? Във Ford, да вземем за пример, са безапелационни,че моторът не трябва да работи дълго време на празни обороти в състояние D и натиснат педал на газта. Тоест, добре е да се превключи на N. На собствен ред от Toyota настояват, че дългото стоене в позиция D с работещ мотор, не е съдбовно за трансмисията.

В последна сметка ясно е едно – безмислено е да се мести селектора при всяко прекъсване. Но при огромно запушване или да вземем за пример при прекъсване на жп-прелез, когато се чака много време, прекосяването на N или P не е неразрешено.

 

 

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР