Резултатът от задължителното национално външно оценяване по БЕЛ и математика

...
Резултатът от задължителното национално външно оценяване по БЕЛ и математика
Коментари Харесай

Таня Михайлова: Националното външно оценяване след X клас е като пробна матура

Резултатът от наложителното национално външно оценяване по БЕЛ и математика след X клас ще бъде в брой точки, а не с оценка. Това съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в „ Тази сутрин” по БТВ във връзка на идните за първи път изпити. Тя добави, че на тях може да се гледа като пробни матури.

Причината е, че към този момент в X клас учениците ще приключват първи стадий на междинното си обучение. По предпочитание те ще могат да се явят на изпити по непознат език и осведомителни технологии.

„ Ако реализиран резултат над 60% по непознат език, оценката ще бъде приравнена към равнището им на притежаване на езика и ще бъде записана в удостоверението за първи гимназиален стадий. По същия метод ще бъде за цифровите компетентности”, обясни отрасловият зам.-министър.

Михайлова посочи, че резултатите от НВО в X клас за учениците от Обединените учебни заведения ще се употребяват при образуването на бала им при кандидатстване по спомагателния държавен план-прием.

„ Това ще бъде първата година, в която приключват напълно по новите образователни стратегии. Това ще бъде първата година, в която ще се реализира спомагателен държавен план-прием. Учениците, които желаят да продължат, могат да аплайват на учебно ниво”, сподели още зам.-министърът на образованието.

По думите ѝ учениците, които са признати в VIII клас със период на образование до XII клас не са задължени да кандидатства, с цел да продължат в XI клас – те си остават в същото учебно заведение.

„ Смисълът на този изпит не е да се образува бал за учениците от Обединените учебни заведения, това е спомагателна функционалност. Основния смисъл на този изпит е да откри равнището на овладените познания и умения. Това е една пробна матура”, съобщи тя.

Таня Михайлова разяснява възможното унищожаване от програмата за X клас на творбата на Йордан Радичков „ Нежната спирала” поради проблем с авторските права.

„ В едно от образователните пособия е преразказана, т.е. даден е сюжетът на описа. Смятам, че е редно да се учи Радичков и не можем да лишим нашите възпитаници от това да учат български създатели и писатели, които са знакови освен за българската литература”, уточни Михайлова.

Зам.-министърът на образованието добави, че учениците могат да намерят метод да прочетат описа, макар че той не е в учебника. „ Тези авторски колективи, които са тръгнали към разновидността да преразказват, най-малко дават сюжета на учениците. За мен по-важно е да се предизвикат учениците да четат”, разяснява Михайлова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР