Резултатът от проведеното на 19 октомври 2018 г. гласуване в

...
Резултатът от проведеното на 19 октомври 2018 г. гласуване в
Коментари Харесай

Президентът: Важна стъпка за Македония към приятелство, ЕС и НАТО

Резултатът от извършеното на 19 октомври 2018 година гласоподаване в Народното събрание е значима стъпка за Република Македония по един дълъг исторически път. Той би трябвало да докара до още по-голяма непосредственост сред нашите две страни на правилата на другарството, добросъседството и съдействието.

Това се споделя в позиция на президента Румен Радев във връзка решението на Собранието в Скопие за смяна на името на страната на Северна Македония.

" Перспективите за развиване на двустранните ни връзки и изчистването им от идеологическите наслоения от близкото минало са от извънредно значение за затвърждаване на поддръжката на Република България за интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Приветствам всички прояви на политическа храброст, водачество и държавническа отговорност, които водят към доближаването сред нашите две страни ", се споделя още в позицията на президента.

Вотът в Собранието мина с помощта на осем депутати от опоциционната Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ. Така в интерес на новото име гласоподаваха 80 депутати, а 39 бяха срещу.

Македонският министър председател социалдемократ Зоран Заев съумя да си обезпечи поддръжката на депутати от националистическата съпротива, която бе нужна за събиране на нужното болшинство от две трети. В противоположен случай в страната щяха да бъдат свикани предварителни избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР