Резултатът от изборите за кмет на София води със себе

...
Резултатът от изборите за кмет на София води със себе
Коментари Харесай

Социолог: Изборите за кмет на София родиха 2 феномена ВИДЕО

Резултатът от изборите за кмет на София води със себе си два феномена. Единият е в лицето на претендента Борис Бонев и преносимият избор на електората му. Другият се състои в това, че гласоподаватели на „ Демократична България” не желаят да признаят, че поддържат Мая Манолова. Това това съобщи социологът от „ Алфа Рисърч” Боряна Димитрова в утринния блок на bTV.

Тя акцентира, че упованията са били огромна част от вота за Бонев на първи тур да отиде за Манолова. В последна сметка това не се е случило, защото гласоподавателите, изключително по-младите, са предпочели претендента от „ Спаси София”.

Въпреки това социологът акцентира, че на втори тур електоратът на Бонев масирано се е върнал назад при Манолова.

По думите на Димитрова огромната разлика в процентите сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова е била поради екзит пола, който показваше преднина на сегашния кмет с малко над 10%.

„ След данните от паралелното броене разликата се сви до 5%. В момента при 100% обработени протоколи тя е към 4,7-8%”, добави социологът.

Димитрова посочи, че на втори тур от локалните избори част от гласоподавателите на „ Демократична България” са подкрепили Мая Манолова, само че като форма на протестен избор, а не стратегическа бъдеща коалиция.

„ Ако това съществува като феномен в екзит пола, стои въпросът дали сходна коалиция би просъществувала”, акцентира социологът.



Тя изясни, че от 24 столични региона, 12 се печелят от ГЕРБ. Други 8 отиват при „ Демократична България”. Три региона са самостоятелни – „ Младост”, „ Кремиковци” и „ Панчарево”, а един отива при Българска социалистическа партия.

Според нея това е една много хибридна картина в столицата и е значимо да се знае дали тя може да бъде непрекъсната.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР