Резултатът от изборите в Германия е на път да подкопае

...
Резултатът от изборите в Германия е на път да подкопае
Коментари Харесай

Изборните резултати в Германия могат да поставят под въпрос френско-германската сделка за по-тясна интеграция в еврозоната



Резултатът от изборите в Германия е на път да подкопае проектите на френския президент Еманюел Макрон за по-тясна интеграция в границите на Европейски Съюз, оповестява организация Market News International (MNI).

Дясната коалиция сред ХДС и ХСС на Ангела Меркел съумя да завоюва извършения в неделя избор за нов Бундестаг, само че може да се окаже, че немският канцлер няма да бъде съдружник на Макрон, който се надява на значими промени в сърцето на Европа - еврозоната, до момента в който тя се мъчи да образува ръководещата коалиция в Германия.

В изявление за MNI, един от депутатите на Християн-демократичния съюз (ХДС) - Кай Витакер, уточни, че резултатът от изборите ще притегли вниманието на немските политици към вътрешната политика.

Въпросът е дали желаеме обща европейска икономическа и финансова политика - общи европейски налози, бюджет и еврооблигации в границите на еврозоната, или не? ", се запита той. Предполагам, че Еманюел Макрон ще продължи да работи по тази концепция и след немските избори, до момента в който в Германия може и да няма вкус за харчене на повече средства по отношение на негермански въпроси, добави Витакер.

Трябва да се има поради, че немската Социалдемократическата партия (СДП), която беше младши съдружен сътрудници на десницата на Меркел през последните 4 години, разгласи, че се отхвърля да се причисли към нова ръководеща коалиция и ще остане в съпротива планува неприятното си показване на национално ниво. Ако СДП не промени това свое решение, Ангела Меркел ще има единствено една единствена опция за съдружно държавно управление, разполагащо с болшинство в Бундестага - така наречен коалиция " Ямайка " с демократичната Партия на свободните демократи (ПСД) и партията на Зелените (цветовете на трите партии дават отговор на тези на флага на Ямайка).

Според организация Market News International, в случай че предстоящата по-късно през днешния ден значима тирада на френския президент Макрон удостовери прогнозите, че в нея ще се приказва за по-тясна икономическа и парична интеграция в границите на еврозоната, в това число и посредством личен бюджет и финансов министър, тя може да не срещне добра чуваемост отвън граница и по-специално в главния сътрудници на Франция в лицето на Германия.

Така да вземем за пример, Партията на свободните демократи, взела към 10% от немския избор и чието завръщане в Бундестага съставлява успех за нейния началник Кристиян Линднер, евентуално ще изисква отстраняването на Волфганг Шойбле, с цел да може тя да вземе в свои ръце немското финансово министерство. Ако това в последна сметка стане факт, концепцията за по-тясна европейска икономическа интеграция ще получи сериозен удар освен от част от немската десница от ХДС, само че и от партия, която по време на предизборната акция сподели обществена неприязън към подкрепяне на южните средиземноморски стопански системи и към опцията за дългова взаимообвързаност посредством издаване на общи еврооблигации.

Това би означавало, че Еманюел Макрон, който се надяваше на поддръжката на водещата европейска стопанска система за усилване на Европейския валутен съюз, може да се наложи да премисли концепциите си в тази тенденция.

С Кристиян Линднер от ПСД ви ще имате в действителност някой, който споделя твърдо НЕ на финансовото министерство и на общия бюджет в еврозоната, като аз мисля, че той ще бъде много сложен сътрудници в договарянията за бъдещото на еврото, уточни пред организация MNI Клаудия Шмукер от " мозъчния концерн " DGAP. Всичко което желае Макрон е нежелано от Партията на свободните демократи, добави тя.

Според немският народен представител Кай Витакер въпреки всичко би могло да се реализира стопански компромис сред обособените партии в една бъдеща коалиция, като тези взаимни отстъпки се окажат близо до позицията на Волфганг Шойбле. Едно релативно положително начало би било основаването на Европейски валутен фонд, както беше декларирано преди време от ръководителя на Европейската Комисията Жан-Клод Юнкер, който фонд да замести за непрекъснато сегашния Европейския избавителен механизъм, въведен по време на дълговата рецесия в еврозоната.

Това може да съставлява някакъв компромис, казвайки, че ние се интегрираме повече, имаме някои по-споделени отговорности, само че също по този начин сме по-строги и по-твърди във връзка с икономическите промени и напредъка в обособените страни - членки, означи господин Витакер.

Според него идните съдружни договаряния ще измъкнат Ангела Меркел най-малко за няколко седмици от световния фокус и най-много от въпроса за бежанците и имиграция, който най-вероятно беше в основата на разочароващия резултат за дясната коалиция на немския канцлер.

Възобновяването на вътрешния фокус може също по този начин да отстрани от дневния ред на Германия и значимата тематика за Брекзит, която беше регистрирана като несъществена от немските гласоподаватели още по време на предизборния ефирен спор сред Меркел и водачът на СДП - Мартин Шулц.

Според Шулц, процесът по излизането на Англия от Европейски Съюз е по-труден и проблематичен за самото Обединено кралство, в сравнение с за немските политически водачи. Запазилият поста си на ръководител на СДП също по този начин съобщи след неделните избори, че той се опълчи на концепцията за двугодишен временен интервал за Обединеното кралство след формалното овакантяване на Съюз в края на март 2019-а година. Агенция Market News International отбелязва,  че макар по-мекия звук, който може да се чака от Партията на свободните демократи по този значим европейски въпрос, бруталната истина е, че никой в ​​най-голямата европейска стопанска система не се интересува прекомерно доста от Брекзит в миг, когато немските политици имат свои лични проблеми в лицето на надигащата се извънредно дясна партия " Алтернатива за Германия ", спечелила третото място на поведените в неделя парламентарни избори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР