Rezolv Energy получи регулаторно разрешение за проект за соларен проект

...
Rezolv Energy получи регулаторно разрешение за проект за соларен проект
Коментари Харесай

Rezlov Energy има разрешение да постои най-големия соларен проект в България

Rezolv Energy получи регулаторно позволение за план за слънчев план с потенциал 229 MW. Според издадените от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) до момента разрешителни той ще бъде най-големият в България.

Строителството на слънчевата централа, която ще се намира на мястото на изведеното от употреба Летище Силистра, ще стартира през идващите месеци и би трябвало да бъде изцяло подготвена до второто тримесечие на 2025 година Проектът „ Свети Георги “ ще бъде построена върху 165 хектара, като за задачата ще бъдат поставени около 400 000 панела.

Очаква се централата да създава приблизително 313 GWh електрическа енергия на година, която ще бъде купувана от търговски и индустриални субекти посредством дълготрайни съглашения (PPA).

Проектът е финансово жизнерадостен и притежателят има нужните благоприятни условия за финансиране, с цел да го приключи, е мнението на регулаторния орган.

Разработчикът на възобновими енергийни източници Rezolv Energy е основан през август 2020 година и подсилен с 500 милиона евро от основаната във Англия Actis – световен вложител в устойчива инфраструктура. Компанията е фокусирана върху вложения в Централна и Югоизточна Европа.

Слънчевата сила остава главният фактор за енергиен преход на страните по света. Миналата година България и Румъния, където Rezolv ще има най-големите фотоволтаични планове, за първи път прибавиха повече от 1 GW потенциал.

През юли компанията заяви, че е придобила правата за плана " Свети Георги " в община Силистра в Североизточна България.

Това са вълнуващи времена в България. В продължение на десетилетие бутонът „ пауза “ беше натиснат за нови възобновими мощности до 2022 година, само че енергийният преход към този момент е в ход. Слънчевият потенциал се е нараснал с повече от 80% предходната година, а корпоративното търсене на чиста сила се развива също толкоз бързо. Много огромни планове като „ Свети Георги “ ще създадат прехода към идващото равнище “, сподели основният изпълнителен шеф Алистър Хамънд, представен от SeeNews. 

Rezolv заяви, че разполага с над 2 GW мощности за чиста сила, които се приготвят за създаване.

В прилежаща Румъния, където взривът на слънчевата сила е по-равномерно разпределен, в сравнение с в България, във всички сегменти – от битови консуматори до колоси за изкопаеми горива, инвестиращи в декарбонизация – Rezolv построява фотоволтаична централа с мощ 1.06 GW, заяви Profit.ro. Например оборудването Dama Solar в Арад, покрай границата с Унгария, обхващащо над хиляда хектара.

Rezolv уточни, че има повече от 1 GW вятърна сила в развой на създаване и в Румъния. В окръг Бузау неговият план VIFOR е за 450 MW.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР