Резкият спад на цените на нефта може да доведе до

...
Резкият спад на цените на нефта може да доведе до
Коментари Харесай

Русия може да започне да внася бензин

Резкият спад на цените на нефта може да докара до импорт на бензин в Русия от чужбина, предизвестяват икономисти, представени от в. „ Комерсант “.

Ако управляващите не подхващат незабавни ограничения, внезапното нарастване на вноса ще бъде неизбежно, както това се случи през 1990 година, когато личното произвеждане беше незадоволително за облекчаване потребностите на потребителите.

В момента бензинът в Европа е по-евтин от съветския и, съгласно специалисти, даже и при импорт, цената му ще бъде по-ниска от тази на съветското гориво.

Отчитайки разнообразни параметри на локалното законодателство, свързани с ценообразуването, най-изгодно за Русия ще бъде да внася бензин от Беларус

Причината за създалата се обстановка, макар спада на цените на нефта на международния пазар, е въведеният от съветското държавно управление „ буфер “. Ако цената на нефта е над избрана сума, управляващите компенсират нефтената промишленост за претърпените загуби на вътрешния пазар. Ако съотношението е в противоположен ред, тогава фирмите заплащат на бюджета По този метод цената на бензина в Русия не дава отговор на динамичността на петролните котировки и не пада даже при настоящия срив в цената на суровините.

Според оценките на специалистите, обстановката наподобява „ невероятна “ и може да се съпостави с тази през 1990 година, когато на вътрешния пазар имаше дефицит от бензин – лично произвеждане.

Въпреки че от икономическа позиция вносът на бензин е по-изгоден, съществуват редица особености, които биха препятствали сходно начинание. Ако в европейската част на Русия има някои логистични ограничавания за вноса на бензин, в азиатската такава конструкция на практика липсва. Възможен е импорт на гориво с влакови композиции от Финландия, Балтика и Китай, само че за задачата ще бъде належащо основаването на организация, защото импорт от Европа в огромни размери няма от доста години.

Най-реалистичен е разновидността за импорт на бензин от Беларус.

Всичко това би било доста неприятен сюжет за съветските търговци на бензин, които по този начин или другояче ще претърпят загуби поради обезпечения спад на търсенето на гориво през април и май. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР