Резиденция Банкя е в топ5 на соцархитектурата, съобщава calvertjournal&arch daily.Днес

...
Резиденция Банкя е в топ5 на соцархитектурата, съобщава calvertjournal&arch daily.Днес
Коментари Харесай

Резиденция Банкя в топ 5 на соцархитектурата: calvertjournal&arch daily - slava.bg

Резиденция Банкя е в топ5 на соцархитектурата, оповестява calvertjournal&arch daily.

Днес този напредничав комплекс в покрайнините на София лежи зарязан, потопен в зеленина и графити. Преди 50 години той настаняваше една от най-важните персони в страната - някогашния български комунистически водач Тодор Живков.

Комплексът, планиран от Павел Николов, е издигнат през 1977 година, с цел да бъде спа и ваканционна резиденция за държавни чиновници. Въпреки това, водачът на партията го хареса толкоз доста, че реши да го направи своя персонална резиденция и хотел за почтени посетители.

След гибелта на щерка си Людмила, Живков го трансформира в непрекъснат собствен дом и остава там, до момента в който не бъде изпъден през 1989 година след рухването на Съюз на съветските социалистически републики. Оттогава петте резиденции, спомагателни здания и околният парк на ваканционния комплекс са заменени и са преустроени в голф клуб, хотел и център за образование на Българската организация за национална сигурност, само че в този момент са изоставени.

Writers’ Resort в Армения.

С аспект към тюркоазените крайбрежия на голямото езеро Севан, Writers’ Resort е напредничав шедьовър. Построен е при започване на 30-те години от авангардните архитекти Геворг Кочар и Микаел Мазманян за Съюза на писателите на Арменската руска социалистическа република. В своя златен век, този идиличен курорт бе хазаин на литературни фигури от рода на Симоне дьо Бовуар, Жан-Пол Сартр и Василий Гросман. Малко след откриването на курорта Кочар и Мазманян бяха задържани и депортирани в Арктическия кръг в резултат на сталинисткото подтисничество на изкуствата по това време.

Санаториум Дружба

Като утопична ваканционна дестинация, Санаториум Дружба наподобява на бетонен галактически транспортен съд, кацнал на рид край Черно море. Проектиран от руския проектант Игор Василевски, мястот, което се превежда като "санаториум за другарство ", отваря порти през 1985 година като взаимен план на Чехословакия и Съюз на съветските социалистически републики. За руските жители субсидираната отмора в санаториум е била „ небето на Земята”, опция да се провиснал, да посетят културни събития, да се подложат на здравни процедури и да се насладят на топлия морски бриз на Ялта.

Киевският хотел Salute

В сърцето на центъра на Киев стои хотел Salute, видимо дислоцирана бяла цилиндрична постройка. Хотелът е издигнат през 1984 година и с предчувствената си кръгла форма е живо олицетворение на футуристичната визия на късния руски модернизъм - неговата естетическа мощ, провокации и провали.

Според истинския дизайн на архитектите Авраам Милестли, Н. Слогосткая и Владимир Шевченко, Салюте е трябвало да бъде небостъргач. Поради спорове с партийното управление височината на постройката е понижена на по-малко от половината. Днес хотелът дължи странния си дизайн на обстоятелството, че седем етажният хотел е издигнат върху бетонна основа, предопределена за доста по-висока структура.

Панорома

Построена през 1969 година, структурата е открита по случай Световното състезание по ски през 1970 година Оригиналната суробетонна версия на хотел Panorama беше част от новото село Štrbské Pleso, план за създаване на ски курорт в сърцето на Словашките планини Татрите.

Хотел Panorama е планиран от чешкия проектант Zdeněk Řihák. Известен със своя жанр на рязане на ръбове, Řihák направи хотел Panorama с впечатляваща степенна фасада, разширяваща се към върха, предлагаща спираща дъха панорама към върховете Тратара на 1355 метра надморска височина.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР