Резервоарите, които осигуряват на Мексико Сити голяма част от водата,

...
Резервоарите, които осигуряват на Мексико Сити голяма част от водата,
Коментари Харесай

След дъждовен сезон, който не беше, пресъхналото Мексико Сити започва да ограничава водата

Резервоарите, които обезпечават на Мексико Сити огромна част от водата, са тревожно ниски след продължителната суша през лятото

От ДАНИЕЛ ШЕЙЛЪР Associated Press, 19 октомври 2023 година, 12:03 ч. Мексико Сити, на към 77 благи (125 километра) на запад. Вила Виктория — към една трета от нормалното си равнище по това време на годината — и два други изтощени от сушата резервоара съставляват по-голямата част от системата Cutzamala, която обслужва повече от 20 милиона души и е на историческо дъно за това време на годината. < /p>

Още по-притеснително: дъждовният сезон в Мексико е към края си и неговото овакантяване ще постави завършек на всяка реалистична вяра за презареждане на резервоарите преди идната година. Мексиканската национална комисия по водите във вторник разгласи ограничавания на водата, еквивалентни на към 8% от потока на системата Cutzamala, а милиони консуматори в Мексико Сити и Толука се притесняват от още по-големи ограничавания през зимата.

Мексико Сити получава повече от една четвърт от водата си от тези резервоари. По-голямата част от останалата част се извлича от все по-изчерпания водоносен небосвод на долината на Мексико. Кварталите без толкоз доста кладенци — затова по-зависими от резервоарите — ще почувстват дефицита първи и най-остро.

Сушата не е лимитирана до долината. Седемдесет и пет % от Мексико сега е в суша, съгласно най-новите данни от Националната метеорологична работа на страната, в това число „ рискова “ суша в огромна част от Централно и Северно Мексико и някои „ изключителни “ суши в щатите Дуранго и Сан Луис Потоси. Правителството разпредели незабавна вода с камиони в Дуранго през цялото лято, плюс съвсем 40 милиона литра вода в осем други наранени от суша щата.

Междувременно навигацията и туризмът на езерото Pátzcuaro, известно с емблематичните празнувания на Деня на мъртвите в западния щат Мичоакан, рискуват да пресъхнат с все по-ниски равнища на водата.

В Мексико Сити не е извънредно през последните години да се следи дефицит на вода тъкмо преди дъждовния сезон. През пролетта на 2021 година Вила Виктория беше на една трета от естествения си потенциал в това, което тогавашният кмет Клаудия Шейнбаум разказа като най-лошата суша в града от 30 години. Но летните дъждове значително облекчиха тази суша, част от метеорологичния модел, при който по-топлите месеци нормално водят до климатични системи с ниско налягане, които носят дъжд.

Но този модел беше нарушен тази година, защото изискванията на Ел Ниньо сътвориха отрязване напразно над Мексиканския залив, Тереза ​​Кавазос, професор по океанография в Центъра за научни проучвания в Енсенада Изследване в Баха Калифорния, сподели пред Асошиейтед прес.

Не е допустимо да се припише по-сухото лято единствено на изменението на климата, сподели Дейвид К. Адамс, атмосферен академик с Националния самостоятелен университет на Мексико, само че е „ изцяло съчетаем “ с световните модели от затоплящата се планета.

„ Идеята е, че сухият климат има наклонност да става по-сух и влажният климат става по-влажен “, сподели Адамс.

Проучванията демонстрират, че изменението на климата ускорява и Ел Ниньо.

Прозорецът за дъжд за попълване на системата бързо се затваря, съгласно Мануел Перло Коен, урбанист и професор по урбанизъм в Института за обществени проучвания на Националния самостоятелен университет. Най-доброто от дъждовния сезон към този момент е приключило; Валежите в Мексико през ноември и декември нормално са по-малко от една десета от това, което пада през летните месеци.

„ Сигурен съм, че ще имаме проблем с дефицита и Сигурен съм, че градът ще получава по-малко вода и доста поданици ще страдат от това, ” сподели Перло.

Поправянето на прословутата спукана водоснабдителна система на Мексико Сити би помогнало преди време на суша. Учени от Националния самостоятелен университет през 2018 година пресметнаха, че системата изпуска 5680 галона (21 500 литра) в секунда. Шейнбаум, в този момент водещ претендент за президент, се опита да се оправи с приключването на информация, до момента в който беше кмет, само че напредъкът беше муден.

Перло сподели, че поправя това, което той назова „ най-големият и най-големият в света комплицирана, комплицирана инфраструктура за достъп до вода “ ще бъде скъпо и няма финансиране за това.

„ Не би трябвало да се сблъскваме с сходни типове от обстановки “, сподели той. „ Имаме задоволително вода и не я използваме дейно. “

Някои бранители предложиха възобновяване на последния останал натурален воден поток в Мексико Сити, река Магдалена, само че това ще би трябвало да се бори със замърсяването по цялото продължение на реката от извора й на запад от столицата.

Голяма част от града разчита на кладенци, които се допират до подземните води на долината. В отговор на съкращенията във вторник държавното управление съобщи, че ще пробие нови кладенци. Но може да е мъчно да се откри задоволително вода по този метод, изключително откакто по-малко вода се връща в свръхексплоатирания водоносен небосвод на долината.

„ Мексико Сити е чудовище; това е звяр - сподели Адамс. „ Целият асфалт, цялата пластмаса в улуците значи, че водата изчезва. Той в никакъв случай не навлиза в системата ”, като доближи водоносния небосвод, сподели той.

Правителството също по този начин работи върху нова пречиствателна станция за вода в резервоара Мадин, северозападно от Мексико Сити, което ще добави 132 галона (500 литра) в секунда към системата Cutzamala.

„ Това не е средносрочно и дълготрайно решение “, сподели Perló. „ Не можем да живеем на ръба от самото начало. “

Друго решение може да бъде хващане на вода на локално равнище.

Работейки с Департамента по околна среда на Мексико, Isla Urbana, група, работеща за възстановяване на достъпа до вода в града, е конфигурирала 10 000 системи за събиране на дъжд къща по къща в обичайно незадоволително обслужваните южни квартали Tlalpan и Xochimilco. Системите събират, филтрират и обработват дъжд, падащ върху постройка, преди да го съхраняват в персонален контейнер.

Emilio Becerril, началник на плана Isla Urbana, сподели, че сходно събиране на дъждовна вода може „ трайна смяна на обстановката с достъпа до вода “ в лицето на изменението на климата, застаряващата инфраструктура и инертността на държавното управление.

Но трайното решение се нуждае от институционални промени, сподели той. < /p>

„ Дори да изградите хиляди системи, има хиляди къщи, които се строят – все по-екстрактивни “, сподели Бесерил.

Катедрата на Перло в университета построи система за хващане на дъжд от четири хектара в детска площадка в югоизточния квартал Изтапалапа през 2018 година Миналия месец кметът Марти Батрес предложи построяването хиляди системи за събиране на дъждовна вода в учебни заведения в столицата, стратегия, за която Perló се надява, че няма да се поддаде на същите финансови проблеми като предходните държавни проекти за вода.

Becerril също желае да види наново потребление на отпадъчните води и нова инфраструктура за делене на дъждовната вода от отпадъците: концепция, която даже той признава, пресича границата сред „ обнадеждаващо “ и „ илюзия “.

" Дъжд моделите се трансформират. Това е първата година, която персонално виждам това ясно ", сподели Бесерил. „ Стигнахме до незабавната точка. "

Bejarano, ветеринарен доктор, живеещ на ръба на язовир Villa Victoria, сподели, че се тревожи по-малко за водата за фермата на дядо си и повече за по-младите генерации като сина си, който носеше качулка Sonic the Hedgehog, до момента в който татко му го носеше из парцела на една ръка. < /p>

„ Всички имаме деца “, сподели той. „ Всички сме наранени, изключително когато става дума за вода. “

___

Отразяването на климата и околната среда на Associated Press получава поддръжка от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната самодейност на AP тук. AP е само виновен за цялото наличие.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР