Резервите в чуждестранна валута на Руската централна банка, които бяха

...
Резервите в чуждестранна валута на Руската централна банка, които бяха
Коментари Харесай

Чуждестранните резерви на Руската централна банка намаляват

Резервите в задгранична валута на Руската централна банка, които бяха достигнали рекордни стойности тъкмо преди началото на офанзивата в Украйна на 24 февруари, са на път да се намалят. Това се показва в данните на институцията, оповестени през днешния ден и представени от Франс прес.

Тези запаси, от които към половината е замразена в чужбина, са намалели с 14 милиарда $ за една седмица и на 29 април са достигнали 593,1 милиарда $.

Санкциите на западните страни оказаха тежък и непредвиден удар върху Москва, блокирайки частта от запасите им, която се държи в чужбина или към 300 милиарда $, малко след началото на спора в Украйна.

Тези запаси, дирек в съветската стопанска система, са достигнали  643,2 милиарда $ на 18 февруари, преди да стартират да вървят надолу, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Те са главен инструмент, който служи за поддръжка на рублата и погашение на интернационалните задължения. Русия среща съществени усложнения и по двете точки поради западните наказания.

За момента Москва съумява да откри решения в тези две области, отбелязва Агенция Франс Прес.

Изправени пред срутва на рублата първите седмици след началото на спора, управляващите желаеха от огромните компании експортьорки да обръщат огромна част от задграничните си валути в рубли, с цел да поддържат националната валута.

Ако размерът на задграничната валута, държана от Москва, обаче продължи да се намалява с тези темпове, управляващите могат да се окажат в сложна обстановка.

В понеделник шефът на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи в изявление за „ Файненшъл таймс “ поддържа концепцията за изземването и потреблението на замразените в чужбина съветски милиарди за възобновяване на Украйна. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР