Резервът е задължителен за всяка една държава, това не е

...
Резервът е задължителен за всяка една държава, това не е
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Марица Изток 2 винаги е участвала в студения резерв, централата е гарант за нашата енергийна сигурност

" Резервът е наложителен за всяка една страна, това не е инцидентно. Това е ангажимент, който имаме като държава-членка на Европейския съюз “. Това съобщи пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
След края на днешното държавно съвещание министър председателят Бойко Борисов й разпореди да обясни в Народното събрание, че леден запас ще се употребява единствено от държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток II. " Размерът на студения запас се дефинира със заповед на министъра. Ясно е оказано, че се организират търгове по условия и по ред. Важен детайл е че цената на студения запас е контролирана, контролира се от КЕВР. След търга се дефинират фирмите, сега те са 8 ", сподели тя за процедурата за студения запас.
" Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 постоянно е взела участие в студения запас. През месец март 2018 година заради механически промени той разтрогна контракта си 2 месеца преди приключването му. Затова не поддържа леден запас, няма конспирации. 56 млн. е цялата сума на студения запас, тези пари се разпределят въз основата на търг. Във всеки лот количеството, което е належащо, е друго. Лятото нуждата е по-малка, тези които аплайват за тогава, аплайват за по-малко. Всички контракти изтичат на 31 юли. Тук не става въпрос за 1 снабдител, а за 8 ", сподели Петкова.
" Европейска комисия слага няколко условия, с цел да получим механизъм за потенциал, с цел да работят въглищните компании умерено до 2025 година Първото и най-важно е изискване е да либерализираме пазара на електрическа сила на едро. Ясно сме показали последна дата за това 1 юли 2021 година ", сподели още тя. " Днес министър председателят разпореди тази наредба да влезе незабавно. Тя ще бъде през закона за локалното самоуправление. В този временен интервал до приемане на механизъм за потенциал, с цел да няма спекулации не е оправдано да се организират търгове. Тук не може да се търси взаимозависимост. Такива няма и не може да има, законът го подсигурява. Най-справедливо и удачно е решението на премиера ", сподели Петкова.
" Защо Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2? Тази централа е поръчител за нашата енергийна сигурност. Тази централна е единствената, която работи на трите равнища на напрежение, тя може оптимално бързо да вдигне системата при повреда. Смятаме, че това е верният ход ", сподели още тя. " Ако се наложи леден запас, министърът според закона ще разпореди на съответната централа. Това е справедливият ход ", добави тя.
" Има голяма разлика сред " Северен Поток 2 " и " Балкански поток ". Нашият план е единствено в България, осъществя се от Булгартрансгаз. Спазени са всички европейски условия. Европейска комисия също излезе с позиция, ясно уточни, че значимо е да бъдат спазени европейските правила, да се подсигурява гласност, бистрота, това не може да бъде съображение за наказания. Не считам, че има риск за България за тези наказания. Няма никакви съветски компании ", сподели енергийният министър за стягането на глобите против съветските газови планове в Европа от американския конгрес.
Петкова бе безапелационна, че Съединени американски щати нямат учредения да наложат наказания върху газопровода Балкански поток. „ Проектът Балкански поток е радикално друг от Турски поток. Той се осъществя само от Булгартрансгаз, със лични средства. По отношение на Балкански поток са спазени всички условия. Европейската комисия също излезе с позиция. Няма учредения да бъдат налагани наказания върху този план. Не считам, че има риск за България във връзка с тези наказания “, означи тя.
Теменужка Петкова разяснява и продължаващите митинги с искане за оставката на държавното управление. „ България няма потребност от свита в пестник ръка, има потребност от протегната ръка. В лицето на държавното управление тази ръка е протегната “, уточни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР