рез следващите 48 часа, обстановката на Балканите ще се влошава,

...
рез следващите 48 часа, обстановката на Балканите ще се влошава,
Коментари Харесай

Марокански циклон носи сняг до 40 см, a в сряда...

рез идващите 48 часа, ситуацията на Балканите ще се утежнява, а повода е преминаващ бездънен средиземноморски циклон, който сега е над Либийско море и за момента дава признаци на блокиране, пише meteobalkans.com, представени от Блиц.

Но в следобедните часове и по здрач на днешния ден ще се устреми на североизток, като ще стартира да задълбава – налягането му ще падне на 1006 хектопаскала, подготвяйки решителна офанзива против студения антициклонален гребен, който ще се образува над Влашката равнина.

Същевременно във височина ще попадаме в периферията на полярен циклон, който основава комплициране при моделите и по тази причина американския дава бързо стопляне от югоизток и по-северно разположение на високия леден циклон.

А европейският държи на по-южно разположение, което значи заснежаване на съвсем цяла Северна България с до 5-10 см. Причината би била студеният натиск на 2 равнища – от антициклона приземя и от полярния циклон във височина. 
Първи сняг в Западната и Средна Дунавска равнина 
На доста места ще се основат условия за обилни превалявания от дъжд, а над Западна България и Дунавската низина, преваляванията за малко ще преминат в сняг.

Очакваната снежна завивка в Средната Дунавска низина ще е към 5 см, като по-значителна ще е над Западната Дунавска низина и Предбалкана, на изток снегът е по-вероятно снегът да се размине, защото топлият фронт на циклона ще пробива от югоизток. 

Топлото, което напира от циклона от юг ще се засреща със студа от антициклона  при южни скатове на Стара планина, като ще се основат условия за обилни извалявания над Стара планина и Горнотракийската равнина.

Локално не е изключено да паднат и по-значителни количество – до над 30 литра – от неделя вечер до понеделник следобяд, когато би трябвало циклонът да се изнесе. 
Очакваната снежна завивка в планините е сред 20 – 35 / 40 см, съвсем за ски
За тази област издаваме  втора степен за по-интензивни снеговалежи. 
Степен 2 /Оранжев цвят / Издаваме за обилни превалявания
В Южна и Източна България, преваляванията ще са от дъжд, като в нощта на неделя против понеделник не е изключено да обръща и на сняг, само че снежна завивка надали ще се образува, поради топлия натиск. 

Циклона през идващите 48 часа ще се изтегля на североизток  , като чакаме да “ задълбае “ над Черно море..
Очакваните превалявания ще са сред 40 – 60 кв/м
Страната ни последователно ще попада, от ден на ден под въздействие на студеното му ядро. 

По-същото време чакаме и стопляне над Източна България, като топлото ще напира от югоизток, изтласквайки студеният въздух, който ще остане от ледената река, която сега се е спуснала към България непосредствено от север.

На височина 1500 метра е изстинало до -5 -6 градуса, това са по-скоро декемврийско-януарски стойности, само че пикът бе тази нощ и през днешния ден в идващите часове студът във височина ще изтънява, само че към момента ще останем в неговата хватка.

В ранния следобяд над Санданско-Петричката долина ще вдигне до 0-та на 1500 метра, като най-вероятно оптималната може да стигне до 9-10 градуса.

Но по-късно още веднъж ще изстине, и едвам след среднощ, в дребните часове на неделя от югоизток ще стартира да пробива напълно малко по-топъл въздух, но  прекомерно страхливо към момента.

В неделя следобяд към този момент може да се приказва за по-осезаемо стопляне във височина, което най-вероятно ще бъде усетено по планините, а долу – в равнините и низините, инверсиите  ще задържат ниски температури. 

В Софийското поле упованията сняг да завали в неделя вечер и през нощта, само че съгласно немския модел Икон няма да натрупа повече от 2-3 см.

С повишението на температурите най-вероятно до вечерта снегът ще се стопи, защото топлото от югоизток ще напира.

Очакванията са да вали на към 1-2 градуса и следобяд с изтъняването на студа да вдигне до 3-4 градуса.

В понеделник със стоплянето с югоизточния вятър оптималните и по Южното Черноморие, а може би и в Горнотракийската равнина ще трансферират 10 градуса, на северозапад ще е най-студено. Снегът няма шансове, защото във вторник над Средната Дунавска низина денем ще се стопли до 15 градуса.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР