рез 863 г., когато е започнала славянската мисионерска дейност на

...
рез 863 г., когато е започнала славянската мисионерска дейност на
Коментари Харесай

Северна Македония: Кирил и Методий не са "български славянски просветители"

рез 863 година, когато е почнала славянската мисионерска активност на Св. Сухопътни войски. Кирил и Методий в Моравия, християнството в българското княжество към момента не е било публична вяра, тъй че няма исторически свидетелства за двамата братя да могат да бъдат характеризирани като "български славянски просветители ",

изяснява византологът, професор Илия Велев в изказване за вестник VEЧER, откакто българското национално заседание изиска старославянската кирилица в Европейски Съюз да бъде брандирана като българска книжовност, а интернационалния празник, обвързван с активността на Св. Св. Кирил и Методий да бъде разгласен за "Ден на българската книжовност ".

Освен това българската войска по това време е била ориентирана против моравската задача, написа македонският вестник "Вечер " в материал, показан без редакторска интервенция, предава Агенция "Фокус ".

"Общославянските просветители Кирил и Методий не са работили в средновековното българско княжество и тяхната активност не може да бъде обвързвана с тогавашното българско общество. Нерационално е, че посредством проява на политическа воля на най-висшата законодателна власт в страната, а не посредством влиятелна научна или културна институция, се прави опит да се актуализира национално-романтичната надмощие на българската кирилометодиевска митомания от края на XIX в. ", споделя византологът и професор Илия Велев, като я назовава

последната "условна " провокация на македонската източна съседка България.

Професорът изяснява, че през 863 година, когато е почнала славянската мисионерска активност на Св. Св. Кирил и Методий в Моравия, християнството в българското княжество към момента не е било публична вяра, тъй че няма исторически свидетелства за Св. Кирил и Методий могат да бъдат характеризирани като "български славянски просветители ".

"Св. Св. Кирил и Методий са на първо място византийски мисионери, издигнали се във висшите етажи на византийската обществена подчиненост през първата половина на IX век. Те са били славянски просветители във функционалност на византийските, а по-късно и римските папски политически и църковни ползи. Общославянските просветители не са имали дейна активност в средновековното българско княжество, или тяхната славянска просветителска активност от 863 година нататък не може да бъде обвързвана с процесите в тогавашното българско общество. За това има няколко исторически предпоставки, подкрепени с съответни обстоятелства. През 863 година, когато е почнала славянската мисионерска активност на Св. Кирил и Методий в Моравия, християнството в българското княжество още не е било формалната вяра. Там християнството е официализирано посредством посредничеството на Константинопол единствено сред 867 и 870 година, а покръстването и ограмотяването се правят на византийско-гръцки език и книжовност до Преславския събор през 893 година и няколко години по-късно ", споделя професор Велев в изказване пред вестник "Вечер ".

Той изяснява, че по-рано през лятото на 862 година е подписан боен съюз сред френската страна на Лудвиг и българското княжество, който също е ориентиран непосредствено против Велика Моравия. По време на първичните мисионерски действия в Моравия там участва и българската войска.

"Войната сред Византия и България е била в ход. Тя приключва със сключването на кротичък контракт през 864 година (което значи година по-късно след началото на моравската мисия). Въпросът просто се задава намерено: въз основа на кои исторически свидетелства за Св. Св. Кирил и Методий могат да бъдат характеризирани като "български славянски просветители "? В противоположен случай датата 11 май, т.е. 24 май по нов жанр, се чества като евентуален ден, когато общославянските просветители отпътуват за мисионерска активност във Великоморавия. Този празник е иницииран през 1860 година от Синода на Руската православна черква във връзка 1000 години славянска книжовност (863-1863), като този ден трябваше да се празнува като общ славянски празник на славянското Просвещение. По-късно тя е призната в българската духовна и културна среда като съветска рекомендация към Българската екзархия, която стартира в църковните учебни заведения със заповед да инициира нейното честване. Това е историческият и културен подтекст, в който се проектира празникът на общославянската книжовност ", споделя професор Илия Велев.

За професор Елка Ячева Улчар заявката на София, че ще чества 24 май като Ден на българската, а не на общославянската книжовност, е провокация освен за Македония, само че и за останалия славянски свят.

Според Улчар в науката е признато, че основата на старославянския език е македонски диалект от покрайнините на Солун, а първата славянска писменост, написана от Кирил и Методий, е глаголицата.

"Те са писали книгите си на глаголица, което е потвърдено в науката. И в този момент споделят, че кирилицата е българска писменост протягат ръка и на Кирил и Методий. Тук има исторически ненаучни несъответствия.

"След всички тези провокации, идващи от българска страна, мисля, че най-сетне македонската политика би трябвало да даде подобаващ отговор ", сподели професор Улчар в изказване пред Канал 5.

Българският парламент със 73 гласа "за ", 4 "против " и 34 "въздържал се " през вчерашния ден одобри на първо четене предлагането на коалиция "Обединени патриоти ", водена от ВМРО-БНД на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, който е част от държавното управление на Бойко Борисов, да преименува празникът 24 май от "Ден на българската култура и просвета и славянската писменост " в "Ден на българската книжовност, култура и просвета ", написа през днешния ден македонският ефирен канал "Сител ".

Според създателите това е първата стъпка към признаването на кирилицата като българска писменост в Европейски Съюз. Това обаче провокира нееднозначни и много остри реакции на медии и елементарни жители посредством обществените мрежи.

"Плюс Инфо " извежда в заглавие мнение от Twitter на елементарен консуматор:

"Ако Кирил и Методий бяха българи, щяха да напишат татарска писменост. (заб: в Македония, доста антибългарски настроени жители назовават българите "татари "). Друг консуматор написа: "Дадохме Кирил и Методий, спасихме Гоце Делчев ".

в случай че Кирил и Методиј биле бугари ќе напишале светатарска писменост.
— Tom Soer (@tomsoer12)
Електронното издание Express.mk Извежда в заглавие още веднъж реакция на македонски консуматор в Twitter:

"А Исус имал ли е български паспорт? "

Друг консуматор написа: "Очаква се българският парламент скоро да гласоподава, че Адам е бил българин, Ева е била българка и ябълката е била български червен деликатес и змията е била също българска. "

се очекува бугарскиот парламент неотдавна да изгласа резолуција дека Адам бил Бугарин, Ева била Бугарка, јаболкото било бугарски црвен делишес, а змијата била бугарски поскок
— Густав Охридски (@Nopak_od_Varosh)
"Независен " извежда в заглавие и различен откъс от обществената мрежа "И Дядо Мраз е Българин ".

В изказване за скопския "Канал 5 " професор Елка Яцева-Улчар прави оценка, че това е провокация освен към Македония, само че и към останалия славянски свят. Улчар акцентира, че в науката е признато, че основата на старославянския език е македонският, който се е приказвал в покрайнините на Солун и че първата славянска писменост, написана от Кирил и Методий, е глаголицата.

Скпопският ефирен канал "Алфа " излезе с коментар озаглавен "България си присвои Кирил и Методий и кирилицата ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР