Рейтинговата система, макар и мислена да ориентира младите, даде много

...
Рейтинговата система, макар и мислена да ориентира младите, даде много
Коментари Харесай

23-те най-добри университета в България за 2017 г. получиха своите отличия

„ Рейтинговата система, въпреки и въображаема да ориентира младите, даде доста повече. Даде ни основа за преструктуриране на приема във висшето обучение. Това е крайъгълен камък в развиването на системата на висшето обучение. С нея се трансформираха тактиките и моделът за развиване на университетите и те обвързаха развиването си с пазара на труда. Виждаме, че се усъвършенстват индикаторите и за научна активност, и за професионална реализация. От рейтинговата система зависи финансирането на университетите и с помощта на тази система беше призната тактиката за развитията на висшето обучение. Награждаваме първите, най-хубавите, само че има доста повече, които заслужават премия, тъй като усъвършенстват себе си, поставят старания. Искаме да насърчим всички висши учебни заведения, които прибавят стойност. Първите би трябвало да знаят, че няма дълготрайно рентиерство. Ако не поставят старания, ще бъдат задминати. Останалите би трябвало да знаят, че ние ще оценим техните старания. “

Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев на откриването на церемонията по връчването на премиите на най-хубавите университети в България, която „ 24 часа “ провежда благодарение на „ Дънди прешъс металс “, „ Уникредит Булбанк “ и „ Каолин “. Отличията за университетите са на база рейтинга на висшите учебни заведения, който е изработен от Министерството на образованието.

„ Искам от все сърце да благодаря, че с това събитие демонстрираме, че за нас в България образованието е традиция и полезност. За нас е полезност да работим за запазването на традициите. Стремежът към знанието е нещо, в което сме възпитани от най-ранна възраст. Рейтинговата система пък е справочник в новите хоризонти за преподавателите, студентите и младото потомство. В България се отделя все по-голямо внимание на цифровите технологии. Бъдещето е цифрово и тези умения разрешават да се дава изгода на обществото. Трябва всички дружно да продължим напъните. Радвам се, че на европейско равнище има същинско самопризнание на достиженията на българските учени и младежи. Цифровата гражданска война ще има най-силното влияние върху живота ни спрямо всички останали индустриални промени. Трябва да създадем по този начин, че тази гражданска война би трябвало да донесе по-голям позитив за България и Европа. България е районен водач, когато приказваме за нови технологии. Преди ден в Европейска комисия анонсирахме основаването на европейски суперкомпютър и България е част от тази самодейност “, обърна се към ректорите пък еврокомисарят по цифровите технологии и цифровото общество Мария Габриел.

Министър Вълчев връчи оценката на ректора на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков. Университетът е преди всичко съгласно рейтинговата система в 23 професионални посоки - Администрация и ръководство, Биологически науки, Биотехнологии, Здравни грижи, Информатика и компютърни науки, Икономика, История и археология, Математика, Науки за земята, Обществени връзки и осведомителни науки, Педагогика, Педагогика на образованието по..., Политически науки, Право, Психология, Религия и теология, Социални действия, Социология, антропология и науки за културата, Туризъм, Физически науки, Филология, Философия и Химически науки.

„ За мен е чест да съм ректор на университета, който обичайно е първи в максимален брой професионални посоки. През годините бяха положени доста старания за национално признание на рейтинговата система. Сега тя става все по-съвършена. „ 24 часа “ има заслуга, тъй като самата концепция за рейтинговата система бе взаимна с вестника и СУ “, сподели проф. Герджиков, откакто получи премията си.

Еврокомисарят по цифровото общество и цифровата стопанска система Мария Габриел пък връчи оценката на ректора на Тухническия университет в София проф. Георги Михов. Техническият университет е класиран в рейтингите на висшето обучение като първи в 6 посоки - Електротехника, електроника и автоматика, Енергетика, Комуникационна и компютърна техника, Машинно инженерство, Общо инженерство, Транспорт, мореплаване и авиация.

„ Когато се каже техническо обучение, се схваща Техническият университет “, сподели проф. Михов, откакто получи премията си.

Ректорът на Военната академия „ Г.С. Раковски “ ген. Груди Ангелов пък бе отличен от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов. Академията е класирана преди всичко в професионалното направление Военно дело.

„ За втора поредна година Военна академия е отличена. Това е първото висше военно учебно заведение в България. Усилията на целия научен състав са неимоверни, тъй като трябваше да се нагодим съм системата на висшето обучение, отвън която бяхме до 2002 година “, сподели ген. Ангелов.

Три основни университета пък отличи земеделският министър Румен Порожанов – Лесотехническият в София, първи в направленията Ветеринарна медицина и Горско стопанство, Аграрният университет в Пловдив (първи в Животновъдство, Растениевъдство, Растителна защита) и университета по хранителни технологии.

Проф. Иван Илиев, ректор на лесотехническия университет, благодари на всички министерства, които употребяват фрагментите на висшето учебно заведение.

Тази премия ни задължава да реализираме още по-високи резултати, сподели пък Христина Янчева, ректор на Аграрния университет.

За нас това отличие е доста значимо. За един не доста огромен ВУЗ като нашия това е извънреден триумф, благодари Николай Ненков, първи зам.-ректор на Университета за хранителни технологии

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски пък връчи премията на зам.-ректорката на Медицинския университет в София проф. Тихомира Златанова за първите места в направленията Медицина, Обществено здраве, Стоматология и Фармация.

Хмикотехнологичният и металургичен университет пък бе отличен за първите си места в професионалните посоки Материали и материалознание, Металургия, Химични технологии. Ректорът проф. Митко Георгиев получи оценката от представителя на „ Кварцверке “ за България господин Волф Харлфингер и изпълнителния шеф на „ Каолин “ господин Радомир Чолаков.

„ Това не ни е за първи път. Надяваме се, че ще продължим. Специално желая да благодаря на екипа на министерството, които цяла година работят, с цел да създадат обективно този рейтинг. Рейтингът не е за национална консумация, с помощта на него получихме френска акредитация за шест години “, сподели проф. Митко Георгиев.

Бившият длъжностен министър председател и ръководител на Народното събрание проф. Огнян Герджиков пък връчи оценката на президента на Американския университет в България за първите места в професионалните посоки Администрация и ръководство, Политически науки.

Стивън Съливан благодари, че млад университет като АУБ е отличен. Опитваме се да развием в нашите студенти умения, с цел да се оправят с същинските провокации в света, сподели още Съливан.

Йорданка Фандъкова, кмет на София пък награди ректора на УАСГ проф. Иван Марков. Университетът е първи в професионалното направление Архитектура, строителство и геодезия.

„ Удоволствие да получа за 15 премията за професионалното направление. 90% от заобикалящата ни реалност е проектирана, проведена, ръководена от възпитаниците на УАСГ “, сподели в словото си проф. Иван Марков.

Георги Ангелов, икономист от „ Отворено общество “ пък показа данни за икономическите резултати от висшето обучение. Около 3 пъти е разликата в заетостта на хората с начално обучение към тези с висше. И на Европейско равнище българското висше обучение е много конкурентно и ние сме измежду водещите в Европейски Съюз, сподели Ангелов.

Само 5% от българите с висше обучение са застрашени от живот в беднотия, а при ромите с висше този % е 0. Това е най-хубавият интеграционен модел, добави икономистът.

Георги Стойчев от „ Отворено общество “ връчи оценката на медицинския университет в Плевен за направлението „ Здравни грижи “.

Господин Йовчев, шеф „ Правни и бизнес връзки “ в Би Ти Ви Медиа груп пък връчи оценката на зам.-ректора на Пловдивския университет проф. Христо Крушков.

Председателят на комисията по просвета на Народното събрание Вежди Рашидов пък връчи оценката на трите художествени университета – Националната художествена академия, музикалната академия и НАТФИЗ. За да ги получат на сцената в тържествената зала на Военния клуб излязоха ректорите проф. Николай Драчев, проф. Димитър Цанев и проф. Станислав Семерджиев.

Проф. Семерджиев разгласи при връчването на премията, че приготвя промени в НАТФИЗ. И помоли да се направи проучване какви са вредите от висшето обучение в сивата стопанска система.

„ Честито на всички. Животът е къс, изкуството е постоянно, да сте живи и здрави “, обърна се към ректорите Вежди Рашидов.

Главният редактор на „ 168 часа “ Слави Ангелов връчи оценката на ректора на Академията на вътрешното министерство доцент Неделчо Стойчев за първото място в направление национална сигурност.

Академията на Министерство на вътрешните работи не е нормално висше учебно заведение и тази премия ни дава съображение да считаме, че и следващата година ще реализираме тази премия, сподели доцент Стойчев.

Шефът на съюза на ректорите и ректор на Минногеоложкият университет проф. Любен Тотев пък получи оценката на своето образователно заведение от ръцете на доктор Илия Гърков, изпълнителен шеф на „ Дънди прешъс металс “.

Най-титулуваната българска спортистка, 2-кратна олимпийска шампионка и 5-кратна медалстка от Олимпиади Мария Гроздева пък награди ректора на спортната академия проф. Пенчо Гешев.

„ Ако в изискванията на конкуренция се подържа качество, още по-турдно е това при неналичието на конкуренция “, сподели проф. Гешев.

Отличието на Нов Български университет получи ректорът проф. Пламен Бочков от основния редактор на „ 168 часа “ Слави Ангелов.

„ Тази система става притежание на цялото общество с помощта на „ 24 часа “, тя претегля мястото на всеки университет “, сподели проф. Бочков при приемането на премията.

УНСС е университетът с най-висока оценка за образователния развой в професионално направление стопанска система и бе отличен от шефа в „ Уникредит Булбанк “ Федерико Бедини.

В края на церемонията просветителният министър Красимир Вълчев даде и премиите на ректора на Тракийския университет проф. Иван Въшин и на преподавателя в Медицинския университет и шеф на Майчин дом в София доцент Иван Костов.

„ Надявам се идната година да сменя на първото място сътрудника от Лесотехническия университет “, сподели проф. Въшин.

„ За страдание над 60% от студентите по медицина намират своето бъдеще отвън България. Нашето здравно обучение е на доста високо равнище и политиците би трябвало да помислят по какъв начин да задържат българските лекари в България “, обърна се към залата доцент Костов.

Проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет пък взе оценката за най-хубаво класиране на извъстоличен ВУЗ в направление „ Филология “. Тя му бе връчена от генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров.

„ Огромни похвали за рейтинговата система, тя е фантастична. Тук става въпрос освен за осведомения избор на младежите, а изобщо за смисъла. Образованието може да реши доста от проблемите, с които ние, малко или доста не се оправяме. Имаше една наклонност, че да се учи в България не е влиятелно и не е добре. Тази наклонност се прекатурна “, обърна се към залата Константин Каменаров. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР