Рейтинговата агенция Фич повиши кредитния рейтинг на необезпечените и неподчинени

...
Рейтинговата агенция Фич повиши кредитния рейтинг на необезпечените и неподчинени
Коментари Харесай

Фич повиши кредитния рейтинг на облигационните емисии на БЕХ ЕАД

Рейтинговата организация Фич увеличи кредитния рейтинг на необезпечените и неподчинени облигации на „ Български Енергиен Холдинг “ ЕАД до равнище ‘ВВ’ от ‘ВВ-’, и присъди рейтинг на възобновяване от ‘RR4’ на този клас дългови принадлежности. Кредитният рейтинг на Емитента (БЕХ ЕАД) в непозната и локална валута остава неизменен - на равнище ‘ВВ’ с „ позитивна вероятност “. Рейтингът е отстранен от „ Критерий под наблюдаване “ (КПН).

Промяната отразява използването на обновения „ Критерий за възобновяване на корпоративния рейтинг и рейтинга на финансовите принадлежности “ (КВКРРФИ) на Фич по отношение на необезпечения и неподчинен рейтинг на БЕХ, който бе подложен, дружно с корпоративния рейтинг на Емитента, в „ Критерий под наблюдаване “ (КПН) след публикуването на обновените критерии на 09.04.2021 година

Освен маркираната смяна в критериите, различен фактор, който благоприятства повишението на кредитния рейтинг, е предстоящото понижаване на отговорностите на дъщерните сдружения в структурата на БЕХ ЕАД. От рейтинговата организация пресмятат, че към края на 2020 година към 40% от дълга на консолидирано равнище принадлежи на компанията-майка, а останалите 60% - на дъщерните сдружения. Очакванията са, че дългът на равнище дъщерни сдружения ще се свие надлежно до 50% към края на 2021 година и до под 20% към края на 2023 година, в резултат от падежирането на предоставеното през 2016 година държавно финансиране на НЕК ЕАД.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР