Рейтингът на действащия френски президент Еманюел Макрон се повиши с

...
Рейтингът на действащия френски президент Еманюел Макрон се повиши с
Коментари Харесай

Ситуацията в Украйна вдигна рейтинга на Макрон сред избирателите

Рейтингът на настоящия френски президент Еманюел Макрон се увеличи с 8,5 процентни пункта през седмицата до 33,5%. Това сочи изследване на публичното мнение, извършено от социологическата работа Елабе, резултатите от което бяха показани на 8 март вечерта от телевизионния канал BFM.

Най-близкият съперник на Макрон на първия тур и претендент за втория тур е лицето на Политическа партия Национално обединяване Марин Льо Пен - 15% от участниците в анкетата са подготвени да гласоподават за нея.

Но в случай че Льо Пен загуби две точки от рейтинга си за една седмица, тогава Жан-Люк Меленшон, представител на лявото придвижване " Непокорена Франция ", в противен случай, завоюва 0,5 точки и в този момент заема трето място с 13%.

На четвърто място е Ерик Земор, десният претендент на Реконкиста, с 11%, с три процентни пункта по-малко от анкетата на Елабе от преди седмица.

Ръководителят на столичния район Ил дьо Франс, претендентът на Републиканците Валери Пекрес, която през първите месеци след номинацията си се смяташе за главен съперник на Макрон, към този момент може да разчита на поддръжката единствено на 10,5% от жителите (минус 1,5 процентни пункта за седмицата ).

Представителят на партия " Европа-екология-зелени " Яник Жадот, който през последната седмица взе участие интензивно в акции в поддръжка на Украйна и против специфичната военна интервенция на Руската федерация, загуби 1,5 процентни пункта, като в този момент 5% от интервюираните са подготвени да гласоподават за него.

Останалите шест претенденти, регистрирани на изборите, могат да разчитат на по-малко от 4% от гласовете.

Във втория тур картината също се промени доста. На фона на украинския дневен ред, който на процедура засенчи други тематики по малкия екран и в най-големите печатни медии, възможностите на Макрон за преизбиране доста се усилиха.

В случай на „ двубой “ сред Макрон и Льо Пен, гласовете сред тях ще бъдат разпределени в интерес на настоящия държавен глава – 61% против 39%. През миналата седмица съотношението се промени с 3,5 процентни пункта, само че това е най-малката разлика, поради вероятностите на останалите претенденти.

Така да вземем за пример, в случай че Меленшон влезе във втория тур, актуалният президент може да бъде избран отново с 68,5% от гласовете, а със Земур на втория тур, анкетата предвижда 69,5% за Макрон.

Анкетата се организира от 7 до 8 март по интернет, незабавно след оповестяването от Конституционния съвет на окончателния лист с 12 претенденти, които ще вземат участие в първия тур. В изследването са взели участие 1580 поданици на европейската част на Франция на възраст над 18 години. Президентските избори във Франция ще се проведат на два тура - 10 и 24 април.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР