Рейчъл Пичей и Пол Мосиг, Това / онова, 2016, фотография,

...
Рейчъл Пичей и Пол Мосиг, Това / онова, 2016, фотография,
Коментари Харесай

Пътеводител на есенния арт стопаджия

Рейчъл Пичей и Пол Мосиг, " Това / това ", 2016, снимка, от изложбата " Подривна игра - художниците против механизмите за обществен надзор " в Structura

Възрастна художничка с забавна фамилна история, чиято дългогодишна работа занапред придобива по-широко внимание, а изкуството й е въодушевено от инцидентно открити или поръчани от интернет предмети? Ако това ви звучи като сюжет за артхаус филм, може би ще се изненадате, че това се случва със 81-годишната художничка Сирма Сарафова – Ораховец. Изложба й " Нови работи " е в изложба Credo Bonum до 30 септември.

Сарафова, внучка на Кръстьо Сарафов (1876-1962), един от първите български професионални артисти и режисьори, има над 60-годишен креативен път, само че думата изобретение стартира да се загатва по-често към работата й едвам през последните няколко години. Както името подсказва, " Нови работи " събира нова нереална живопис и обекти, създавани през 2016-2018 година, като всяка творба носи минималистичното заглавие " Композиция ".

" Композиция ", Сирма Сарафова - Ораховец, 2016

[SARIEV Contemporary]

" Не обичам да мисля прекалено много върху завършването, когато видя, че съм изразила това, което желая, спирам ", изяснява минималистичния си жанр Сарафова – Ораховец. Отдава доловимото въздействие на попарта в работите си с честите визити при синовете си в Съединени американски щати, а фактът, че творбите й са рядко показвани и в никакъв случай не е одобрявана в Съюза на художниците – " на моята твърдоглавост ". Това е първото обществено проявление на работата й в София от 2005 година насам, а предходната година тя имаше галерия в Sariev Contemporary в Пловдив.

Куратор е Весела Ножарова. Tя е също по този начин съавтор с Калин Серапионов на документален филм за художничката, който се прожектира в Credo Bonum.

И още неразказана история
През септември ще бъде припомнено и още едно недооценено във времето творчество – това на Галина и Рафи Шехирян (1952-2011), които емигрират от София в Съединени американски щати през 1988 година В средата на 80-те години те са измежду първите, които постановат по-съвременни трендове в изкуството у нас. Изложбата " Припомняне " (18 септември – 18 октомври) в изложба " Контраст " събира произведения от живопис, рисунки, стъкло и статуя. Това ще бъде първото обществено проявление на работите им в България от 31 години насам. Миналата година синът им Джулиян Шехирян провежда инсталационна галерия с творбите на Рафи във Вашингтон.

На 21 септември в СГХГ изложба открива ретроспективна галерия на българския художник от еврейски генезис Елиезер Алшех (1908 – 1983). Роден е във Видин, а след това живее в Германия, Белгия, Франция, Португалия и Испания, преди да се откри в Аржентина в края на 50-те години. Преживява холокоста и е бил в концентрационен лагер през 1941 година Селекцията събира както планове, осъществени в Буенос Айрес, по този начин и първите му креативен опити в България.

Със специфичното присъединяване на...
Есенният сезон в изложба " Структура " се открива с интернационалната групова галерия " Подривна игра - художниците против механизмите за обществен надзор " (до 13 октомври) с присъединяване на Хлоу Ирла от Съединени американски щати, Дейвид Пейдж от Южна Африка, Даниела Костова (България), Луана Перили (Италия), Рейчъл Пичей и Пол Мосинг (Австралия), Сонгюл Бойраз (Турция). Куратор е Изабел Галиера, която събира разнообразни модерни създатели, които преглеждат играта като средство за изложение и рецензия.

Среща на актьори от разнообразни страни с разнообразни изразни средства ще предложи и " Материя над материята " в Гьоте-институт (до 5 октомври). Изложбата сплотява модерни художници и 3D дизайнери от България и Гърция, които опитват с живопис, тон, текстил, снимка, апаратура. Преходът от една медиа към друга, непрекъснатите промени в технологиите и средствата за връзки, опциите за контакт с публиката са измежду тематиките на изложбата.

Архитектурата на Водната кула в кв. " Лозенец " и тематиката за миграцията на птиците се смесват в мултимедийната галерия " Търсенето на благодатен парадайс " на турската художничка Шифа Гиринджи , която желае да огледа тематиката за орнитологията оттатък сухите статистики. Изложбата е в " +359 " до 30 септември и дава началото на резидентската стратегия на галерията, в която задгранични създатели ще работят в София и ще интерпретират по друг метод пространството на Водната кула.

Птиците имат централно присъединяване и в галерия, коятo ни връща назад в първата половина ХХ век. " Птиците в изкуството и цар Фердинанд I " е в Регионалния исторически музей и демонстрира близо 400 илюстрации от интернационалните художници, в това число български, на разнообразни типове птици. Илюстрациите са част от един от най-ценните орнитоложките писания. Архивът не е показван до момента пред аудитория и дълго време е считан за загубен.

Фотограф: Александър Станишев

Скоро и във вашия Instagram

Дори да не знаете коя е Виктория Георгиева – Mouse , съвсем несъмнено сте виждали изкуството й по улиците на София и Варна. На 10 септември самодейността за улично изкуство и видоизменение на градската среда " Графопост " ще показа новата й работа - този път върху пространство, за което ориентирите са следните: зад тила на статуята " Св. София ", наоколо до катедралата " Св. Йосиф ", на изхода на метростанция " Сердика ". След 18 ч. Mouse ще направи презентация на разножанровите си планове в Cush.Bar.

На 17 септември в място 167 ще се открие изложбата, която ще бъде самобитна кулминационна точка на плана на фотографа Александър Станишев Not My Art. В началото на годината негова известна в обществените мрежи фотография от " Кристал " беше прерисувана без разрешение от художника Борис Колев и продадена за 2000 евро. Според Колев картината е част от концептуален план, в който взима и интерпретира споделяни фрагменти от обществената мрежа. Станишев дефинира това като кражба и стартира самодейност с отворената покана всеки да ремиксира фотографията с каквито средства пожелае, а след това той ще откупи три от предложенията за същата сума. През последните месеци са изпратени над 100 тълкования – от колажи до радиопиеса. Част от тях ще бъдат показани на изложбата.

Илюстрация
От идната галерия на Мария Налбантова

Увеличаване

От идната галерия на Мария Налбантова

Смаляване

Дебют
След голям брой участия в сборни събития познатата най-вече като илюстратор и графичен дизайнер Мария Налбантова ще направи първа независима галерия. " Прогноза за времето ", която ще я показа в една по-абстрактна светлина, ще открие на 11 октомври в изложба " Васка Емануилова " с куратор Даниела Радева. Експозицията е фокусирана върху взаимоотношенията ни с природата и климатичните условия и какъв брой невероятно е да ги предскажем или подчиним на волята ни.

Междувременно Налбантова илюстрира и новото издание на детска книга " Копче за сън " на Валери Петров, към този момент в книжарниците от " Колибри ".

Групата " Виолетов Генерал " по време на фестивала Process Space, 1992, Галина Йотова

И още...

Новият план на Рада Букова " Каква сила влагаме, с цел да трансформираме нещата, с наяве наслаждение " протича на две разнообразни места до 27 октомври – галерия в Sariev Contemporary и апаратура в църквата " Св. Йосиф " в Пловдив. Може да я съчетаете с посещаване на австрийския културен павилион Fluca, където до 7 октомври ще бъде показвана видеоинсталация на виенския актьор Райнхолд Зисер .

Част от ранната история на актуалното изкуство в България ще бъде припомнена по ексцентричен метод в САМСИ. В " Кутия с негативи " фотографката Галя Йотова събира фотоси, правени през последните три десетилетия и отразяващи артистичните акции, водещите персони, фестивали и изложения в България от края на 80-те години до началото на XXI век.

Сезонът в Contemporary Space във Варна стартира на 22 септември с " Платформа " на Иво Бистрички, а по-късно през есента предстоят изложения на Иван Мудов (октомври) и Калоян Илиев - Кокимото (ноември).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР