Революционният японски моден дизайнер Исей Мияке почина на 84-годишна възраст,

...
Революционният японски моден дизайнер Исей Мияке почина на 84-годишна възраст,
Коментари Харесай

Японският моден дизайнер Исей Мияке почина на 84 г. -

Революционният японски фешън дизайнер Исей Мияке умря на 84-годишна възраст, оповестиха от компанията му, представени от Би Би Си.

Известен с новаторските си стилове и парфюми, Мияке построи международна фешън марка, която включваше дизайна на известните черни пуловери с костенурка на Стив Джобс.

Той е умрял от рак на черния дроб на 5 август и към този момент се е състояло частно заравяне, оповестяват японските медии.

Роден в Хирошима през 1938 година, Мияке е единствено на 7 година, когато градът е унищожен от атомната бомба, хвърлена от Съединени американски щати. Като възрастен той не желае да приказва за това. През 2009 година написа в New York Times, че не желае да бъде прочут като " дизайнера, който е оживял след атомната бомба ".

" Когато затворя очи, към момента виждам неща, които никой не трябва да претърпява ", написа той и прибавя, че избира да мисли за неща, " които могат да бъдат основани, а не унищожени, и които носят хубост и наслада ".

Когато е бил дребен, Мияке е желал да стане танцьор или състезател - само че това се трансформира, откакто прочита стилните списания на сестра си.

Учи графичен дизайн в живописен университет в Токио, а по-късно се реалокира в Париж през 60-те години на предишния век, където работи с фамозните фешън дизайнери Ги Ларош и Юбер дьо Живанши.

Премества се за малко в Ню Йорк, преди да се върне в Токио през 1970 година и да открие дизайнерското студио Miyake.

До 80-те години на ХХ век той се слави като един от най-напредничавите дизайнери в света, защото работи с материали от пластмаса до метал, както и с обичайни японски материали и хартия.

Мияке създава нов метод за плисиране на тъкани, като ги увива сред пластове хартия в топлинна преса.

След като разнообразни проби потвърждават, че плисетата остават на мястото си и не се мачкат, се стига до основаването на линията Pleats, Please.

Става прочут със основаването на високотехнологичен, само че удобен и комфортен жанр и се трансформира в име освен в японската фешън промишленост, само че и на международния подиум.

Модната му къща създава извънредно търсени облекла за мъже и дами, както и чанти, часовници и парфюми - приказва се, че флаконът на L`Eau d`Issey, пуснат на пазара през 1992 година, се продава на всеки 14 секунди.

Неговата линия A-POC (A Piece of Clothing), която през днешния ден може да се види в музеите, употребява специфична тъкачна машина, която създава тоалети от една непрекъсната тръба плат.

Мияке е помолен от съоснователя на Apple Стив Джобс да проектира емблематичните му пуловери с ролка и съгласно сведенията е изработил 100 броя от тях, всеки по 175 $.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР