Револверът, с който се смята, че Винсент ван Гог се

...
Револверът, с който се смята, че Винсент ван Гог се
Коментари Харесай

Пистолетът, с който Ван Гог се самоубива, продаден за 162 000 евро

Револверът, с който се счита, че Винсент ван Гог се е самоубил, е продаден за 162 500 евро (182 000 щатски долара) на парижки аукцион - съвсем три пъти повече от прогнозата, осведоми Агенция Франс Прес, представени от БГНЕС. 
Частен колекционер купи револвера, разгласен за " най-известното оръжие в историята на изкуството ", с препоръчана по телефона цена, заяви Арт Аукцион.
Открит от аграрни производител през 1965 година в поле покрай селището Овер-сюр-Оаз на север от Париж, където художникът е прекарал последните няколко месеца от живота си през 1890 година. Преди това револверът е бил изложен в музея на Ван Гог в Амстердам.
Предполагаше се, че револвер „ Лефуше “ да бъде продаден за към 60 000 евро.
Докато аукционната къща, която продава оръжието, съобщи, че не може да е безусловно сигурна, че това е съдбовното оръжие, тестванията демонстрираха, че той е бил в земята 75 години, което би било усилва вероятността.
Холандският художник е взел револвера от притежателя на хана в селото, където е живеел. Той умира 36 часа по-късно.
Това не е бил първият му трагичен акт на самонараняване. Две години по-рано през 1888 година той отрязал ухото си, преди да го предложи на жена в обществен дом в Арл в южна Франция.
Докато повече историци на изкуството са съгласни, че Ван Гог се е самоубил, това съмнение е сложено под въпрос през последните години, като някои откриватели настояват, че съдбовният изстрел може да е бил създаден инцидентно от две локални момчета, които си играели с оръжието в полето.
Тази доктрина завоюва нова поддръжка в биографичен филм за художника с присъединяване на Уилям Дефо " Пред портите на вечността ". Неговият режисьор, известният американски художник Джулиан Шнабел, сподели пред AФП, че Ван Гог е нарисувал 75 платна през 80-те си дни в Овер-сюр-Оаз и надали ще да е бил надъхан да се самоубива.
От Арт Аукцион споделят, че фермерът, който намерил револвера през 1965 година, го е дал на притежателите на хана в Овер-сюр-Оаз, чието семейство в този момент го продава.
" Техническите проби на оръжието демонстрираха, че оръжието е било употребявано и демонстрират, че то е останало в земята за интервал, който ще съвпадне с 1890. Всички тези улики дават съображение на теорията, че това е оръжието, употребявано при самоубийството. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР