Reuters Президентът Румен Радев премълча, че е подписал осъждаща Русия декларация

...
Reuters
Президентът Румен Радев премълча, че е подписал осъждаща Русия декларация
Коментари Харесай

Президентът Радев премълча остра декларация срещу Русия, която е подписал

Reuters Президентът Румен Радев премълча, че е подписал осъждаща Русия декларация дружно с още 8 свои сътрудници от страните от НАТО в Източна Европа, а документът още не е оповестен на интернет страницата на президентството.

Освен това още по време на неофициалната среща в словашкия град Кошице, на която бе поканен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Радев насочи остри рецензии към форума. Според съобщението на уеб страницата на държавния глава той е декларирал пред публицисти, че районният формат изострял риториката, което не кореспондира с политиката на въздържане и разговор, възприета от Алианса, и че за жалост неофициалната самодейност, известна като Б9, се е отдалечила от замисъла си и даже основава опасности за ползите на деветте държави-членки, отивайки оттатък признати от всички 29 съдружници подходи.

Няма известие каква е позицията, която Румен Радев е изразил на съвещанието с сътрудниците си и Столтенберг, само че се акцентира - в това число в заглавието - че той е бил на форума на Деветте от Букурещ, " с цел да да не позволи различен да взема решение бъдещето на българските енергийни планове ".

 

Той е декларирал още, че " избрани текстове на авансово направената декларация заплашват реализацията на значими инфраструктурни планове от наш народен интерес и направих нужното проблематичните текстове да бъдат извадени от декларацията ".

В реалност българската външнополитическа позиция не се създава от президента, а от министерството на външните работи (декларацията не е оповестена и на неговия уебсайт - бел.ред.) и ненапълно се съгласува с Президентството. Обикновено заявления на 9 страни се приготвят от национални представетиле много преди срещата на държавните им глави и се " затварят " за по-нататъшно редактиране. Промени в последния миг и на място се счита за дипломатически случай.

Ето какво написа в Декларацията от Кошице на президентите на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния (цитираме я от уеб страницата на президента Клаус Йоханис), Словакия, Унгария, Чехия и Полша:

" Особено сме загрижени от продължаващият спор в Източна Украйна и напрежението в последно време в Азовско и Черно море, произлизащи от противозаконното и нелигитимно анексиране на Крим и скупчването на военни сили. Това е още една проява на това, че Русия не зачита интернационалното право, на конфронтационното ѝ държание и приложимост на военна мощ и невоенни дейности, каквото е строителството на мост над Керченския пролив, посредством които преследва геополитическите си цели.

Потвърждаваме поддръжката си за метода на НАТО към Русия, учреден на мощно въздържане и защита и отвореност за разговор, както бе контрактувано на срещата на върха в Уелс, за да се заобикалят недоразумение, неправилни преценки и непреднамерена ескалация. "

В документа се насочат рецензии към Русия - без да се загатва поименно страната - за ролята ѝ в замразени (някои даже от съвсем 30 години) спорове в някогашни руски републики:

" Потвърждаваме твърдата си поддръжка за териториалната целокупност и суверенитет на Украйна, Грузия и Молдова в техните интернационално приети граници. Докато осъществят европейските и евро-атлантическите си аспирации, тези страни ще продължат да се възползват от нашата поддръжка за техните опити да подсилят съпротивата с исрещу всякаква външна опасност. "

В декларацията се споделя още:

- приветстваме и поддържаме увеличението на военното наличие на Съединени американски щати и Канада в Европа и в частност на източния фланг на НАТО

- никоя страна не може сама да се оправи с комплексните и разнопосочни закани, разпростряли се от стандартни и хибридни форми, в това число кибер и терористични закани, регианална неустойчивост, нередовна миграция, разпространение на оръжие за всеобщо заличаване и закани за енергийната ни сигурност

- изправени сме пред засилена приложимост на дезинформация и пропаганда; обичайните граници сред воденето на война с военни и невоенни средства избледняват

- оставаме ангажирани със сигурността и стабилността на Западните Балкани, които са регион на стратегически интерес на Алианса, и ще продължим политическия разговор и практическото съдействие с сътрудниците в този район.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР