Reuters Колективният имунитет е единственият начин за справяне с вирусите. Въпросът

...
Reuters
Колективният имунитет е единственият начин за справяне с вирусите. Въпросът
Коментари Харесай

Швеция: Колективният имунитет е единственият начин за справяне с вирусите

 Reuters Колективният имунитет е единственият метод за справяне с вирусите. Въпросът е по какъв начин да се стигне до него. Това питат Нилс Карлсон – професор по политология в университета Линчьопинг, президент и общоприет шеф на Института за стопански проучвания и  Шарлота Щерн – професор по социология, експерт по организация на труда в Стокхолмския университет и заместник-генерален шеф на Института за стопански проучвания.

През януари Китай сложи 50 поданици на Ухан под карантина. От тогава строги властнически ограничения за битка с новия тип ковид започнаха и доста демократични демокрации. До средата на март съвсем всички страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) прилагаха една или друга композиция от такива ограничения като затваряне на учебни заведения и университети, прекосяване на отдалечена работа, прекратяване на публичния превоз, ограничение на публичните мероприятия и възбрана на вътрешни и интернационалните пътувания. Една западна страна, обаче, стана изключение.

Без да вкарва карантина или изключително състояние, Швеция прикани жителите си да се самоизолират и непринудено да съблюдават отдалеченост. За да изправят кривата на заболеваемостта, шведските управляващи въпреки всичко вкараха някои ограничавания – не разрешиха събирането на повече от 50 индивида на едно място, стопираха да сервират в питейните заведения, вкараха отдалечено образование в междинните учебни заведения и университетите и по този начин нататък. Но се отхвърлиха от непоколебим надзор, санкции и полицейски контрол,.

Шведите трансформираха държанието си, въпреки и не толкоз коренно, както жителите на други западни демокрации. Много заведения за хранене не престават да работят, както и по-рано, само че посетителите в тях понижиха. Децата вървят на учебно заведение. А за разлика от прилежаща Норвегия (и редица азиатски страни), Швеция реши да не вкарва никакви приложения за следене на болестта – главно поради правото на персонален живот и автономия.

Официално шведските управляващи не са си поставяли за цел постигането на групов (или стаден) имунитет. Според доста учени, подобен се реализира, когато повече от 60 % от популацията прекара. Но повишението на общия имунитет несъмнено е част от тактиката на шведското държавно управление. Най-малко наподобява разумно разследване, когато остават отворени учебните заведения, заведенията за хранене и по-голяма част от предприятията.

Главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел допуска, че Стокхолм може да доближи стаден имунитет още този месец. Математикът от Стокхолмския университет Том Бритън, въз основата на поведенчески модел, допусна, че с цел да се спре по-нататъшното разпространяване на вируса, ще бъде задоволителен 40-процентен имунитет в столицата. Според него, този миг може да настъпи доникъде на юни.

В някои кръгове Швеция си завоюва похвали за това, че е съумяла да резервира някакво сходство на икономическа нормалност при смъртност на глава на популацията по-ниска, в сравнение с в Белгия, Франция, Италия, Нидерландия, Испания и Англия, предава БГНЕС.

Други подлагат на критика Швеция, мотивирайки се, че в прилежащите страни индикаторите за смъртност са доста по-ниски. Подчертава се, че Швеция не е съумяла да отбрани възрастните и мигрантите.

Тегнел признава, че повече от половината смъртни случаи, породени от COVID-19 са в домове за възрастни, като изяснява това със закъснялото въвеждане на ограничения за сигурност като носенето на маски, да вземем за пример.

Имигрантите също пострадаха от епидемията непропорционално доста – като предписание, стандартът им на живот е по-нисък, а огромна част от тях работят в региона на услугите, която не е допустимо да се прави отдалечено.

Шведските управляващи, обаче, твърдят, че нарасналото равнище на смъртност в дълготрайна вероятност е сравнимо с общото такова. Опитите на разнообразни страни да спрат разпространяването на вируса са обречени на неуспех – в последна сметка ще се заразяват от ден на ден хора. Когато другите страни бъдат залети от втора смъртоносна вълна, пикът на пандемията в Швеция ще е отминал.

Реакцията на Швеция не е идеална, само че тя съумя да укрепи имунитета на младите и здравите, при които рискът от съществени затруднения е минимален, изравнявайки по едно и също време с това кривата. Интензивните отделения в страната не са претъпкани, а болничният личен състав, макар нарасналото натоварване, съумява да се оправи и с спомагателните отговорности, свързани с грижата за децата – въпреки всичко детските градини и дребните класове не престават да работят.

Без значение дали са признали публично шведския метод или не, само че сега доста страни се пробват да му подражават. Съседните Дания и Финландия възобновиха занятията за долните класове. Германия отвори дребните магазини. Италия скоро ще отвори необятно парковете, а Франция се готви да възобнови действия на някои нестратегически браншове, в това число селскостопанските пазари и дребните музеи, както и учебните заведения и детските градини. Дори в Съединени американски щати, където броят на заболелите е максимален, някои щати по гледище на президента Доналд Тръмп, отслабват рестриктивните мерки. Тръмп наскоро подлагаше на критика шведския модел, без да се тормози от употребяваните изрази, а в този момент самият той прави безусловно същото.

Ще бъдат нужни няколко години, с цел да се пресметна общата загуба от смъртните случаи, банкрутите, уволненията, самоубийствата, психическите проблеми, срутва на Брутният вътрешен продукт, загубата на вложения и други загуби, свързани не толкоз с вируса, колкото с ограниченията за битка против него. Още занапред е ясно, че икономическите и обществени последствия от карантината са големи: съгласно оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, всеки месец на ограничавания редуцират икономическото развиване на страните с 2%. По прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, стопанските системи на Франция, Германия, Италия, Испания, Англия и Съединени американски щати в края на годината ще свият с повече от една четвърт. Безработицата ще се усили до равнища, невиждани от 1930 година насам, а обществените различия ще се засилят.

Не е допустимо да се съблюдава карантина до появяването на ваксина. Отказът от режим на изолираност, в противен случай, ще облекчи икономическото, общественото и политическото напрежение. Освен това ще разреши на популацията да създаде имунитет, който в последна сметка ще стане най-малкото зло в битката против COVID-19. Все още има доста неясноти към заболяването, само че страните, запазващи режима на карантина, рискуват в бъдеще да се сблъскат с още по-сериозни огнища. Ако последват шведския модел за реализиране на стаден имунитет, пандемията ще завърши по-рано, а загубите от нея ще бъдат по-малки.

Шведският метод към епидемията е отражение на самобитната просвета на страната и може да се окаже неупотребим в други страни. Да се разчита на персоналната отговорност на жителите и да се съблюдават формалните рекомендации може и да не проработи отвън Скандинавието.

Швеция е особена страна, за която е особено високото равнище на доверие освен сред жителите, само че и към държавните институции. Шведите се отнесоха съществено към рекомендациите на управляващите и ги извършват с възторг, което мъчно може да се чака от жителите на други страни.

Освен това шведите, като цяло, са по-здрави спрямо жителите на други страни, по тази причина в други елементи на света може да се наложи използването на други ограничения за сигурност. При анулацията на рестриктивните мерки страните би трябвало да отчетат шведските неточности във връзка с възрастните и имигрантите – маските и различен тип защитно съоръжение в домовете за възрастни би трябвало да бъдат налични. Трябва да се обърне особено внимание и на хората, работещи в региона на услугите, които са подложени на по-голям риск поради възрастта или физически проблеми. Основната цел е да се запазят хората от рисковите групи без въвеждането на всеобща карантина.

Колкото повече учените научават за вируса, а управляващите създават вси по-нови и по-ефективни начини за прекъсване на болестта, въвеждането на карантина става все по-слабо защитимо. Даже в страни като Съединени американски щати и Англия, в която общата бройка на рисковите групи е доста по-висок, загубата от предохранителните ограничения ще бъдат по-малки, в сравнение с в случай че всички хора бъдат затворени по домовете си. Пътят към постигането на стаден имунитет допуска, на първо място, отбрана на уязвимите. Швеция се учи от личните си неточности, само че в този момент обстановката в страната е под надзор.

Масовите карантини стават все по-нетърпими и страните последователно осъзнават, че най-реалистичният вид е надзор над епидемията, а не цялостна победа над нея. И стартират да се отварят. За да се понижи броят на жертвите ще помогне спазването на рационална обществена отдалеченост за отбягване претоварването на здравната система, рационализиране методите на лекуване и по-успешна отбрана на рисковите групи. В последна сметка, единствената надеждна отбрана от тази болест е нараснал и стаден имунитет, при изискване, че уязвимите групи от популацията са предпазени. Каквато и оценка да заслужават шведските ограничения за битка с пандемията, другите страни стартират да осъзнават, че по повод кривата на заболеваемост тя е изпреварила останалите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР