[реутерс] Още по темата Твърд Brexit ще намали производството на

...
[реутерс] Още по темата Твърд Brexit ще намали производството на
Коментари Харесай

Без яснота преди ключовите преговори за Brexit в сряда

[реутерс] Още по тематиката
Твърд Brexit ще понижи производството на BMW и Toyota във Англия

Германската компания ще реалокира сглобяването на модела Mini, а японската чака да прекрати краткотрайно цялата си активност на Острова
4 окт 2018
Работниците от Европейски Съюз няма да имат преференции във Англия след Brexit
25 сеп 2018
Към Brexit с необятно затворени очи

Постигането на договорка с Европейски Съюз е комплицирано, само че същинското главоболие за Тереза Мей е да " продаде " контрактуваното на войнстващите депутати в английския парламент
20 сеп 2018
Среща на водачите на Европейски Съюз в Залцбург може да докара до рамка за Brexit

Тереза Мей влиза в срещата с предвидими позиции, само че може да получи повече взаимни отстъпки заради дребното оставащо време
19 сеп 2018 Проблемът с английската граница с Ирландия осуети опитите да се реализира договорка за Brexit преди Европейския съвет по-късно тази седмица. Преговарящите признаха провалянето след маратон от диалози и оповестиха пауза за идващите дни.

Спешна среща

Британският министър за Brexit Доминик Рааб излетя в неделя за Брюксел, където късно вечерта организира среща с основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние. Целта на неочакваната аудиенция беше персонално да се изрази неодобрението на Тереза Мей от разработвания от договарящите проект. В резултат на това Англия се запътва към идната среща на върха на Европейски Съюз в положение на неизясненост и повдигнати подозрения към това дали ще има договорка. Срещата сред Рааб и Барние е била сложна и разгорещена съгласно дипломати, представени от Financial Times.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние сподели след срещата с Рааб, че не са съумели да преодолеят разликите сред неговите претенции Северна Ирландия да остане в икономическата зона на Европейски Съюз, в случай че има риск граничните инспекции с Република Ирландия да съживят спора от предишното, и отхвърли на Лондон да има каквито и да било инспекции в региона на търговията. Барние говореше за така наречен авариен проект на Брюксел, съгласно който при положение на Brexit без договорка Северна Ирландия ще остане в единния пазар и митническия съюз.

И двете страни желаят доникъде на ноември да сложат завършек на продължаващите повече от година диалози, с цел да имат време парламентите в Лондон и в страните членки да одобрят договорката преди излизането на Англия от Европейски Съюз през март следващата година.

Часове по-рано медиите писаха, че договарящите от Англия и Европейски Съюз са съумели да изградят схема за бъдеща договорка. Рааб означи пред медиите, че макар неналичието към момента на договореност има прогрес в основни политики.

Вътрешните проблеми на Мей

От друга страна, DUP, северноирландските юнионисти, които обезпечават болшинството на Тереза Мей в Народното събрание, заплашват, че ще смъкват държавното управление, в случай че се образува каквато и да е граница, даже краткотрайна, сред Северна Ирландия и останалата част на Англия, което затруднява договарянията за бъдещата форма на митнически съюз.

Потопените очаквания за договорка не са нещо ново в договарянията за Brexit и значат, че Англия влиза в идната основна среща на върха на Европейски Съюз в сряда със същата неизясненост към Brexit като прeз последната година. Разликата обаче е, че остават единствено 6 месеца до евентуалната реализация на Brexit. Дори при направена договорка фирмите няма да имат съвсем никакво време, с цел да се приспособяват към изискванията, каквито и да са те.

Поради борбата сред Барние и Рааб от Европейски Съюз анулираха срещата на националните специалисти, които трябваше да приготвят идните договаряния в сряда. Този ход в допълнение обезкуражава тези, които се надяваха на сполучливо съглашение след в началото удобните вести от уикенда. Източник на FT декларира, че даже е допустимо при неуспех в сряда водачите на Европейски Съюз да проведат различна среща през ноември, на която да се разисква подготовката за " no deal Brexit ".

Паундът, който през последната година се въздейства от всяка вест към Brexit договарянията, отстъпи с 0.4% на азиатските пазари в понеделник сутринта, само че към обед възвърне позициите си по отношение на останалите водещи валути.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР