REUTERS © Luke Macgregor Силен играч в БългарияТуроператорът е важен

...
REUTERS © Luke Macgregor Силен играч в БългарияТуроператорът е важен
Коментари Харесай

Thomas Cook планира да продаде бизнеса си

REUTERS

© Luke Macgregor Силен състезател в България
Туроператорът е значим състезател и на българския пазар. През 2017 година броят на туристите, пътували до България посредством компанията, е 404 698, което е 18% растеж по отношение на миналата година (над 61 хиляди души повече). За интервала януари – април 2018 година те са били към този момент над 264 хил.Британската туристическа компания Thomas Cook обмисля продажба на целия си бизнес в резултат на сложна година, след която пазарната й капитализация падна с 80%, оповестява Financial Times.

След като при започване на тази година туроператорът разгласи, че възнамерява да продаде своя авиопревозвач за набиране на финансови средства, с които да успее да си обезпечи финансова непоклатимост и да понижи задълженията си, в този момент възнамерява евентуална продажба на целия си бизнес.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Тежка 2018 година

През 2018 година компанията претърпя тежки загуби, когато горещините в Северна Европа трансформираха потребителските настроения и хората, които вършат резервации в последния миг, взеха решение да изчакат да стане по-хладно. Компанията предизвести за по-ниски годишни доходи от предстоящото, а загубата за предходната година преди облагането с налози е 163 млн. паунда спрямо 9 млн. паунда облага през миналата. Забавените резервации и придвижването на валутите оказаха въздействие и върху чистия дълг на туристическата компания, който доближи 389 млн. паунда при 40 млн. година по-рано. Компанията регистрира и 3% спад при зимните резервации през 2018 година, което редуцира дивидентите й.

Близо 200-годишната компания изпитва непрекъснати финансови разтърсвания през последните 10 години, последвани от използване на разнообразни тактики за оцеляване. В края на 2011 година Thomas Cook затвори 200 туристически офиса във Англия за редуциране на разноските, откакто същата година облагата на сдружението понижава с близо 60 млн. паунда. Възможността от банкрут на втория максимален туроператор в Европа тормози финансово гръцките туристически компании през лятото на същата година.

Данни от годишния отчет на компанията за 2018 година демонстрират, че след последната сериозна рецесия през 2014 година, когато регистрира загуби в размер на 115 млн. паунда и чист дълг 315 млн., тактиките за стабилизиране дават резултат и тя съумява да стъпи на крайници през 2015 година, когато регистрира 19 млн. паунда облага и чистият дълг понижава до 128 млн. През идващите две години съумява да работи на облага, въпреки и минимална.

През пролетта на 2012 година в опит да си обезпечи по-стабилно бъдеще компанията взе заем 1.2 милиарда паунда против доста тежки условия - висока рента, забележителна еднократна такса и право на кредиторите да придобият 5% от акциите на компанията.

С течение на времето британско-германската туристическа група стартира да продава част от акциите си. Китайската Fosun International купи 5% през 2015 година, а Invesco и Standart Life - надлежно 16% и 8%, а сега те са притежатели на 15% и 6%. Председателят на компанията Франк Майс тогава съобщи, че задачата на споразуменията с новите акционери е да донесат обилни изгоди на Thomas Cook.

В началото на април компанията подсказа за допустима продажба на бизнеса си, акцентирайки, че е минала всички вероятни граници от заемане на дълг, което е единствено част от проблемите, пред които е изправена.

Към момента акционерите в компанията са 10, като измежду тях най-големият е китайската Fosun International със 17%. Тя се счита и за един от евентуалните купувачи на мажоритарен дял от Thomas Cook, която отхвърля коментар по тематиката. Другите два хипотетични купувача съгласно източници на SkyNews са американската капиталова компания KKR и шведската EQT. Най-големият акционер
Fosun International е учредена през 1992 година и основана в Хонконг, като активите й са над 93 милиарда $. Чрез технологии и нововъведения компанията е фокусирана върху основаването на екосистеми, предопределени за положителното здраве и богатство на клиентите си. Групата се подрежда на 416-о място в класацията на Forbes Global 2000.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР