Рециклирането е все по-актуална тема в последните години като част

...
Рециклирането е все по-актуална тема в последните години като част
Коментари Харесай

Пластмасовите кутии, огледалата, найлоновите торбички и какво не можем да рециклираме

Рециклирането е все по-актуална тематика в последните години като част от наклонността за запазване на природата и понижаване на боклука, който оставяме след себе си.

Зелените и жълтите контейнери за пластмасови и стъклени боклуци са първата, само че надалеч незадоволителна стъпка. А опцията да връщаме остарели и непотребни облекла, които да се употребяват за производството на нови, също е добра концепция в вярната посока.

Ако сме решили да събираме разделно боклука си, с цел да отива за преработване, то би трябвало да сме наясно коя част от него не е подобаваща за преправка и по-добре да отиде в общите контейнери.

Опаковки от спрейове

Добре знаем, че аерозолите са нездравословни за озоновия пласт. Но това не значи, че тяхната приложимост в международен мащаб ще намалее доста. Опаковките на спрейовете обаче също са не по-малко нездравословни, тъй като не подлежат на преработване. Въпреки че са направени от метал, течността под налягане в тях ги прави негодни.

Пазарски торбички

Освен в случай че не са направени от биоразградим материал, те са много сложни и несъответствуващи за преработване. Затова по-добре постоянно да носим със себе си чанта за многократна приложимост.

Ярко оцветена хартия

Хартията е подобаваща за преработване, само че не и в случай че върху нея има употребявано голямо количество багра. В този случай тя ще работи тъкмо както аления чорап в пералнята с бяло пране - ще оцвети и всичко друго в процеса на преправка.

Стиропор

Това е един от материалите, който не може да се рециклира, тъй като е изработен от полистирен, който не се разгражда. Затова е най-добре да заобикаляме стиропорените опаковки, в които най-често се поставя храната за у дома от разнообразни заведения.

Кабели

Те са формирани от разнообразни материали, които просто няма по какъв начин да разделим един от различен. Можем обаче да ги върнем тук-там, където рециклират кабели и електроника и ще се оправят с тази задача.

Огледала

Да, направени са от стъкло, само че специфичната му обработка ги прави несъответствуващи за вторична приложимост. Ако огледало се рециклира дружно с нормално стъкло, то ще направи и него неизползваемо. Затова не трябва да хвърляме огледала в зелените контейнери.

Кухненска хартия

Вероятно понечваме да изхвърляме потреблението парчета в коша с хартия. Но не трябва, тъй като това не е чиста хартия, а в множеството случаи е напоена с препарат или храна. Повечето рула пък са направени от към този момент рециклирана хартия и няма по какъв начин да минат през повторна обработка.

Пластмасови кутии

Независимо дали приказваме за кутията, в която сме си взели обяд, или опаковките от кисело мляко и други хранителни артикули, те би трябвало да бъдат усърдно почистени, преди да отидат в контейнера за пластмаса. Опаковките от мазни храни по-добре да не отделяме за преработване.

Кутии от пица

Те минават през специфична обработка, с цел да не пропущат мазнината. В множеството случаи обаче са я поели откакто храната е поставена в тях, по тази причина не трябва да ги слагаме в контейнера за хартия.

Играчки

Те са направени от разнообразни материали (най-често разнообразни типове пластмаса), което ги прави сложни за преработване. Вместо това, можем да ги дарим на нуждаещи се деца, написа Insider.

Керамични съдове

Керамиката е различен материал, който не може да се рециклира и употребява наново. Стъклените съдове, които са устойчиви на висока температура също не са подобаващи, тъй като са обработени по специфичен метод.

Картонени кутии

Този вид опаковки, в които купуваме най-често сокове и прясно мляко, също не са подобаващи за преработване, в случай че не е категорично упоменато върху тях. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР