Рецесията на Американската икономика вече е почти сигурен факт. От

...
Рецесията на Американската икономика вече е почти сигурен факт. От
Коментари Харесай

Повторение на Голямата депресия в САЩ? Само ако не се предприемат адекватни мерки срещу вируса

Рецесията на Американската стопанска система към този момент е съвсем сигурен факт. От Ройтерс обаче задават въпроса: „ Може ли нещата да са даже по-лоши от това? "

Голямата меланхолия, чието начало слага краха на Нюйоркската фондова борса от 24 октомври 1929 година, който остава в историята с името „ Черния петък “, е един от най-тежките интервали за американската стопанска система. Той продължава до 1933 година, когато след серия от федерални стратегии на президента Франклин Д. Рузвелт, станала известна с наименованието „ Новата договорка “, стопанската система на Съединени американски щати съумява да се стабилизира. Преди да се стигне дотук безработицата в страната доближава към 25%, а икономическата интензивност се срутва до рекордно ниско ниво, което може да бъде съпоставено единствено с това, особено за двете международни войни.

Голямата меланхолия изцяло прекроява Съединените щати.  Моделите на миграция вътре в страна се трансформират, раждат се нови музикални и литературни жанрове. Едно цяло потомство е белязано от недостиг и апетит. Само няколко години по-късно част от децата, претърпели Голямата меланхолия, ще се окажат на крайбрежията на Нормандия, изправени против Нацистка Германия..

Непредсказуемият и невиждан път на развиване на ковид накара доста анализатори търсят паралели сред него и Голямата меланхолия, изключително във връзка с предстоящият растеж на безработицата и свиването на брутния вътрешен артикул.

За да има смисъл това съпоставяне обаче данните, които ще бъдат оповестени през идните седмици – милиони останали без работа, двуцифрен спад на Брутният вътрешен продукт, провал на промишлената интензивност, би трябвало да бъдат както колосални, по този начин и поддържани с години, а не просто месеци.

„ Няма съответна формулировка за „ меланхолия “, само че тя елементарно може да бъде различена от рецесията по своята дълготрайност и изчерпателност “, разяснява Бернард Баумол от Economic Outlook Group.

По време на Голямата меланхолия в Съединени американски щати да вземем за пример са били изгубени 20% от работните места за интервал за три години, четири пъти повече от каузи на работните места, изгубени по време на международната финансова рецесия. Финансовите хранителни запаси в страната се свиват с една трета в границите на четири години. Според някои анализатори международният Брутният вътрешен продукт се свива с 15% в интервала 1929 – 1993 година, като за съпоставяне финансовата рецесия от 2007-2008 година води до спад с по-малко 1% на международната стопанска система.

Изводите, на които би трябвало да ни научи Голямата меланхолия, са че държавните разходи оказват помощ. През седмицата бяха оповестени данни за рекорден растеж на безработицата в Съединени американски щати, само че дружно с тях бе разгласен и рекорден пакет от фискални тласъци, включващ директни заплащания за милиони американски жители, както и за огромни и дребни компании.

Тези ограничения за стабилизиране на стопанската система са се потвърдили като извънредно ефикасни в предишното.

 Централните банки също играят основна роля. Грешките на Федералният запас на Съединени американски щати по време на Голямата меланхолия способстват за нейната дълготрайност и съвестност.

Днес обаче, както и през 2007 и 2008 година, Фед и другите централни банки заляха стопанските системи с пари и нови стратегии, които да лимитират риска от банкрути и устойчива безработица.  

Следващата най-важна стъпка за Съединени американски щати, съгласно огромен брой икономисти и политици, е смяната в здравната политика. Според тези специалисти бавната реакция на Белия дом може да утежни доста рецесията с ковид в Съединени американски щати.

Желанието на президента Доналд Тръмп да „ отвори “ стопанската система допустимо най-бързо носи огромни опасности. Преждевременното унищожаване на ограничаващите ограничения за хората и бизнеса може да докара до втора вълна на болестта, сочи изследване на развиването на обстановката с ковид в Китай, оповестено в  Lancet Public Health Journal

Колкото тежки и продължителни са здравните вреди, нанесени от епидемията, толкоз по-големи ще са и вредите върху стопанската система.

„ Първата задача е да бъде сложено под надзор разпространяването на вируса. Икономическата интензивност ще бъде възобновена по-късно “, съобщи по-рано тази седмица ръководителят на Фед Джером Пауъл.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР