Рецепти за Европа - под този надслов представители на няколко

...
Рецепти за Европа - под този надслов представители на няколко
Коментари Харесай

"Рецепти за Европа": Какво не "сготвиха" български кандидати за евродепутати

Рецепти за Европа " - под този надпис представители на няколко цивилен организации (кои можете да видите на края на текста) организираха полемика по пет тематики в подтекста на наближаващите избори за Европейски парламент. На събитието бяха поканени претенденти за евродепутати от петте водещи съгласно социологическите изследвания политически сили, само че в последна сметка се отзова само Емил Георгиев от " Демократична България ". Модераторът Мария Силвестър изрази вяра, че останалите имат справедливи аргументи, заради които не са пристигнали. " Много е значимо, когато получат такава покана да участват, тъй като този разговор ни е доста, извънредно значим ", добави тя.

Темите, по които представители на цивилен организации " готвиха ", са определени посредством онлайн допитване.

Насърчаване на гражданската интензивност

По първата тематика Георгиев " готви " с Ива Таралежкова от Форум " Гражданско присъединяване ". Тя бе поощряване на гражданската интензивност и присъединяване на жителите при взимане на решения.

Двамата набелязаха няколко съставки за осъществяването й. Едната е да се направи обзор на всички налични принадлежности за директна народна власт. Ние имаме много чудноват закон, който слага доста високи бариери пред някои от опциите за присъединяване, разяснява Георгиев.

Референдумите бяха доста съвременни, само че при нас законът е изработен тъй че би трябвало да се съберат голям брой подписи за доста късият период от три месеца, добави той, като напомни, че досега сполучливите образци бяха или този на " Шоуто на Слави " с мощна медийна естрада, с която не всеки разполага, и референдума за електронното гласоподаване, който имаше поддръжка от ГЕРБ тогава, само че без нея евентуално нямаше да могат да се съберат подписите.

Това демонстрира и хората в каква степен са подготвени да вземат участие, когато присъединяване им категорично бива търсено и те биват канени за това, счита Георгиев, съгласно който е мъчно хората да бъдат в действителност извоювани и приобщени към дадена идея, даже да изслушат този, който събира подписите. За доста хора е стряскащо, че би трябвало да разкрият свои персонални данни, това е обвързвано с доста ниското доверие в институциите. Там доста зависи от оня в персонално качество, който приказва с хората, да вдъхне доверие, добави Георгиев.

 Емил Георгиев и Ива Таралежкова
© Анелия Николова

Емил Георгиев и Ива Таралежкова

Той приказва и за различен инструмент в България – така наречен гражднаски начинания, които съществуват и в Европейски Съюз. С една такава може да ае внесе законодателно предложение в Народното събрание, което да бъде подложено на разискване и на гласоподаване. Инициативата " Правосъдие за всеки " беше сполучлива поради главните движещи лица зад нея, описа Георгиев, като обаче уточни, че има различен проблем - след внасянето на подписката в Народното събрание Цецка Цачева е отказала да подложи предлагането на гласоподаване. Според него това значи, че е нужна институционна гаранция, че това, което е събрано с подписите на жителите, най-малко ще бъде прегледано в Народното събрание, а не по силата на хватки, да бъде прикрито и по този начин да се убие силата, което е била вложена в събирането на подписи.

Георгиев даде като различен образец за гражданско присъединяване и механизмите на консултациите за направени оферти от институциите, които се радват на все по-висока интензивност. Има разнообразни уеб сайтове, създадени и от общинските препоръки, съществува и портала за публични съвещания на Министерски съвет strategy.bg. Понякога обаче, съгласно Георгиев. търсенето на информация на тези уеб сайтове е мъчно.

Като различен значим миг той означи нуждата да се употребяват към този момент съществуващи сполучливи практики.

За тайната съставна част в тази " рецепта " той лимити считам, че е персоналният образец - този, който прави оферти, да демонстрира, че живее тези оферти, а не просто изхвърля залпове от празни думи.

Повишаване на гражданската осведоменост

Кристина Христова от Център за просвета и спор " Червената къща " приказва по тематиката за повишение на гражданската осведоменост.

" Съставките " за сполучливото й подготвяне, съгласно нея са бистрота, отговорност, финансиране, мониторинг, разпоредителност, медийна просветеност, поддръжка на качествена публицистика.

Не единствено в България, само че и в целия Европейски Съюз е проблем окрупняването на медиите, означи Христова. Тя посъветва бъдещите български евродепутати да подготвяната в Европейски Съюз резолюция за ясни критерии за плурализъм на медиите.

Друга съставна част, съгласно Христова, е да има и финансиране за дребни самостоятелни медии, тъй като в този момент финансирането през европейски стратегии върви през доста тежки условия, което една дребна медия не може да си разреши. Тя счита, че би трябвало да се насочи финансиране и към стратегия за развиване на медийната просветеност.

По думите й би трябвало да се залага повече не на автоматизирана цензура от страна на търсачките, към което върви Еврокомисията, тъй като това може да докара до цензура от изкуствен интелект или заради решение на политическо равнище. Допълни, че Асоциацията на европейските публицисти има самодейност публикациите, които са с тествано наличие, да са на по-видимо място.

Българските евродепутати биха могли да работят като достоверна медия, да осведомят хората какво се случва в институциите, да са инициативни, да събират на полемики медиите и гражданските организации за проблемите в България и други страни, сподели още Христова

Деца, младежи, обучение, демография

Мария Брестничка от Национална мрежа за децата и Илина Мутафчиева Национален юношески конгрес приказваха по третата тематика в дебата - деца, младежи, обучение, демографско развиване.

Необходимите съставки и за деца, и за младежи са идентични – ясно забележими вложения в политиките за деца и за младежи на европейско равнище, от там и на национално равнище. Другата съставна част е присъединяване на младежите и на децата.

Отбелязаха, че младежите са групата, която минимум гласоподава на европейски избори, те са им далечни и не се интересуват от тематиката за Европа.

Според тях механизмите за присъединяване би трябвало да се да утвърдят на национално и европейско равнище. На европейско равнище младежите се зачитат, има структури и механизми за присъединяване и ни се желае нашите евродепутати да оказват помощ това да се включи и на национално равнище.

Според тях констатацията, че няма задоволително готови фрагменти на пазара на труда, няма да е вярна, в случай че съществува система, която да валидира знанията и уменията, привнесени при доброволна работа и неофициални образования.

За децата означиха, че детската беднотия е извънредно висока и са нужни устойчиви ограничения за битка с нея и че е належащо поощряване на национално законодателство за постоянни и работещи системи за протекция и поддръжка на фамилиите, което липсва и в доста други европейски страни.

Тайната съставна част в " рецептата " е тези политики да са устойчиви, да има последователност и да има финансиране на политиките, които са учредени на данни.

Околна среда и климат

Веселина Кавръкова и Катерина Раковска от " WWF България " разясниха рецептите за околна среда и климат. За околна среда, съгласно тях е значимо да спре деградирането на естествената среда и загубата на естествени запаси, които са изискване за качеството на живот и икономическия разцвет.

На равнище Европейски Съюз е значимо да се подсигурява използването на правната рамка в региона на околната среда, както и през 2020 да се одобри световно съглашение за природата и хората. Допълниха, че има контролни механизми в Европейски Съюз за използване на законодателството, само че те би трябвало да се подобрят. Проблемът е, че те се задействат, откакто на национално равнище са изчерпани средствата и вредата към този момент се е случила, което за околната среда е съдбовно и също така води до доста финансови вреди.

Последната " съставна част " е финансирането - добре е да се премисли в светлината на новите цели и да има механизми дали качествено се употребява.

За климат " съставките " са две – тактика за декарбонизация и енергийна промяна към възобновими енергийни източници.

Това значи, че до 1 януари 2020 година страните членки би трябвало да изготвят своите дълготрайни национални тактики по какъв начин да декарбнонизират своята стопанска система и енергетика, т.е. да употребяват по-малко фосилни горива и по-малко биомаса от дървесина.

Всяка страна би трябвало да има явен проект за промяна на енергийните си източници, така наречен обективен преход, което значи, в случай че някой Топлоелектрическа централа, основан на въглища, би трябвало да се затвори, с цел да се реализиран задачите за климата, да се свърши работа, обвързвана с това хората да бъдат преквалифицирани и да имат работа

Активно включване на възрастните хора

Мария Петкова от фондация " Лале " приказва по последната тематика - интензивно включване на възрастните хора.

" Съставките " съгласно нея са схващане на обстановката за възрастните хора в страната и в Европа във връзка с приходи и във връзка с пола, тъй като възрастните дами нормално са в най-тежко състояние спрямо останалите групи.

Отчитане на капацитета и на опциите на възрастните хора е другата " съставна част ". В Европейски Съюз възрастните хора (над 55) са над 55%, т.е. това потомство дефинира политиките, насоката на Европейски Съюз. Те са и тези, освен в България, само че във всички относително по-слабо развити общности, които са колоната, крепяща фамилиите, и в доста случаи споделят извънредно лимитираните си средства с останалите членове от фамилията, акцентира Петкова. Трета " съставна част " е финансовото и софтуерно застраховане.

Организатори на събитието бяха Форум Гражданско Участие, Български център за
нестопанско право, Национална мрежа за децата, WWF България, Български дарителски
конгрес, Платформа Агора, Неправителствени организации Портал и Червената къща, със съдействието на CIVITATES.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (304)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР