Рецепти за домашно лечение на напълниха социалните мрежи, показа проверка

...
Рецепти за домашно лечение на напълниха социалните мрежи, показа проверка
Коментари Харесай

Заради коронавируса: Засилено търсене на медикаменти, хора си разменят рецепти в интернет

Рецепти за домашно лекуване на изпълниха обществените мрежи, сподели инспекция на " “. След сериозния взрив на болни от ковид в страната се оказа, че доста хора избират да потърсят отдалечено помощ или разгласяват изписаните им лекувания, с цел да са в помощ на бъдещи пациенти. Според експерти обаче, сходни препоръки довеждат до безпорядък, суматоха и излишно презапасяване с медикаменти.
От Асоциацията на притежателите на аптеки алармират, че към този момент има дефицити. Засега обаче страната не е засякла проблем. Аптечната мрежа отразява като в огледало протичащото се в последните няколко седмици. Колкото повече се усилват новозаразените с COVID-19, толкоз по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите, демонстрира инспекция на NOVA.
 Учени: Аспиринът понижава съвсем на половина риска от гибел при заразяване с ковид Учени: Аспиринът понижава съвсем на половина риска от гибел при заразяване с ковид
Приемът на аспирин може да понижи риска приетите в болница пациенти с ковид да се разболеят тежко или да умрат, демонстрира ново проуч...
" За страдание към този момент започнаха да се появяват някои дефицити и те са директно свързани с COVID-19 болестта. Открояват се 3 групи медикаменти, които в по-голяма или в по-малка степен са недостиг. На първо място са антитромботичните медикаменти, които се употребяват интензивно и в болнична конюнктура, и за домашно лекуване. Например фраксипарин и клексан ", изяснява ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта. Именно по тази причина при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.
" Другата група, която също се употребява за това заболяване, са кортикостероидите. Те се употребяват доста интензивно. При тях също се оформя недостиг, който се надявам да е краткотраен ", добави Костов. Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът реагира несъответстващо и води до по този начин наречената цитокинова стихия, която може да заплаши живота на инфектирания. Те защищават от свръхактивна имунна реакция, споделят пулмолози. Препоръчват на персоналните лекари да не ги предписват прекомерно рано, тъй като при по-леко заболели може повече да навредят, в сравнение с да оказват помощ. Ако не са навременни, потискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.
“Третата група медикаменти, които мисля, че казусът е по-малък, тъй като са доста взаимозаменяеми, има доста синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват сега. Два-три съществени антибиотика липсват, само че те са заменими, тъй че там казусът не е огромен ", счита Костов.
Причината да сме пред недостиг на тези лекарствени артикули не е презапасяване, твърди Костов. " Те се предписват единствено с рецепта и бързото им привършване се дължи просто на бързо възходящия брой на инфектирани, които се лекуват вкъщи. Болниците са добре снабдени с тези медикаменти ", споделя ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Проблемът визира съответно домашното лекуване.
 Учени: Черният пипер понижава интензивността на ковид Учени: Черният пипер понижава интензивността на ковид
Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в положение да блокира действието на части от ковид SARS-CoV-2, които са...
" Препаратите, които се употребяват съгласно тежестта и симптоматиката на пациентите, са разнообразни. Даваме стимулиращи имунната отбрана, витамини, антикоагуланти. В някои случаи се изписват антибиотици, от време на време се употребяват и кортикостероиди. Зависи въпреки всичко от болестта. От най-обикновените до най-тежката артилерия според от тежестта на болестта ", изяснява общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР