Рецепта за Коледна пита: Описание стъпка по стъпка Необходими съставки:250

...
Рецепта за Коледна пита: Описание стъпка по стъпка Необходими съставки:250
Коментари Харесай

Рецепта за Коледна пита: Описание стъпка по стъпка

Рецепта за Коледна пита: Описание малко по малко

Необходими съставки:
250 мл. мляко
250 мл. кисело мляко
100 мл. олио
2 яйца
2 супени лъжици сол
2 супени лъжици захар
15 гр. квас
2 супени лъжици брашно
към 900 грама брашно вид 400
2 жълтъка
1 чаена лъжичка мляко
1 чаена лъжичка олио
малко масло за намазване
алуминиево фолио за покриване на питата, с цел да не потъмнее доста

Приготвяне:
Използвайте хладко мляко. Добавете маята, захарта и две супени лъжици брашно. Оставете маята да се задейства. През това време смесете яйцата със сол, олио и кисело мляко. Добавете задействаната квас.

Пресейте брашното. Почти цялото количество брашно се прибавя към млякото. Аз разбърниквам с миксер, макар че би трябвало и с ръка.

Месете тестото, а при нужда добавяйте брашно. Месете, до момента в който тестото стане безпрепятствено. Ако към момента е лепкаво, прибавете още малко брашно, само че не прекалявайте.

Намажете съд с олио и преместете тестото в него, до момента в който удвои размера си. Намажете и тестото от всички страни. След това увийте съда в найлонова торбичка, само че преди този момент изкарайте всичкия въздух, с цел да нарасне доста по-бързо. Оставете го на топло.

Изчакайте, до момента в който тестото се удвои, след което го премесете и повторете процедурата още веднъж. Вторият път не е належащо да чакате толкоз дълго.

Поставете тестото на работната повърхнина. Разделете го на две елементи.

Първата част поставете в кръгла форма 28 см, авансово намазана с масло. Разположете я по този начин, че да покрива дъното на съда.

Втората част още веднъж разделете на две елементи. И едно от тези две части още на две, а второто на шест елементи. Всичките 8 части би трябвало да ги разточите на ролки с дължина към 20 см. и ги оставете за 5 минути да си починат.

6 от тях разточете да бъдат по-дълги, с дължина към 40 см., с цел да може да ги сплетете (необходимо е да са по-дълги, с цел да покрият погачата и малко да се подвият под нея).

Не забравяйте да поставите паричка в тестото.

От шестте части изплетете две плитки, които ще прекръстите над погачата, както е показано на фотографията по-долу, а от останалите две ще извършите кръг към питата.

Оставете питата да нарасне към половин час. Включете фурната на 200 градуса. Разбийте жълтък с мляко и масло с вилица. Внимателно намажете коледната пита, след което я оставете да се пече за към 40 минути. Когато получите стремежи цвят, поставете фолио върху нея, с цел да не потъмнее.

Увийте печената пита в чиста забрадка и оставете да се охлади.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР