Рецепта на Даниела ДиневаВ навечерието на Бъдни вечер приготовленията за

...
Рецепта на Даниела ДиневаВ навечерието на Бъдни вечер приготовленията за
Коментари Харесай

Плетена содена питка за Бъдни вечер

Рецепта на Даниела Динева

В навечерието на Бъдни вечер приготовленията за празничната софра са в разгара си. Традициите повеляват да сервираме нечетен брой постни ястия, минимум 7. Питката е едно от тях. Тя се разчупва от най-възрастния мъж в фамилията. Първото парче се отчупва и се слага пред иконата на Богородица, второто е за къщата, а останалите части се раздават на жителите на дома.

Публикуваме рецепта за содена питка на Даниела Динева, споделена в.

Плетена содена питка

Необходими артикули:

3 ч.ч. бяло брашно, само че може да ползвате 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно и 2 ч.ч. бяло брашно

2 ч.л. сода за самун

200 мл топла вода

2 с.л. лимонен сок (ако нямате, ползвайте оцет)

1 суп.л. мед

1 ч.л. сол

сусам за поръсване

зехтин за намазване

Начин на подготвяне:

1 Пресейте брашното и го сложете в купа. Тъй като аз нямах пълнозърнесто брашно, употребих единствено бяло и се получи доста хубава содена питка. Смесете брашното в купа, дружно със солта, меда, прясно изцедения лимонен сок (или оцет) и содата за самун, шупната в сока.

2 С 200 мл хладка вода се замесва меко тесто и в случай че е належащо се долива още малко вода. Омесете го добре и го оставете в намазана със зехтин купа, покрита с транспарантно фолио или забрадка. Оставя се да почине за 30 минути.

3 Извадете тестото и го разделете на 3 равни топки. За да бъда оптимално прецизна аз го мерих с кухненска везна и тестото бе 810 грама. Разделих на 3 равни топки от 270 грама, като всяка от тях също разделих на 3.

4 Изтеглят се фитили и от 3 фитила се сплита плитка. Така направете общо 3 плитки. Завиват се поредно една към друга плитките в тава, като се стартира от средата. Гледайте фитилите да са с идентична дължина, с цел да ви излезе равна плитката най-после.

5 Питката се намазва със зехтин, поръсва се със сусам, а благодарение на нож се прави кръст (по желание). Пече се в загрята фурна на 180 С с вентилатор към 25-30 минути до зачервяване.

Изважда се, оставя се леко да се охлади и се сервира.

Приятен вкус и радостни празници!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР