Рецензиите за анимации от години са сред най-слабо четените в

...
Рецензиите за анимации от години са сред най-слабо четените в
Коментари Харесай

"Мулан" оживява и влиза в политически разпри

Рецензиите за анимации от години са измежду най-слабо четените в " Сега ", само че за Холивуд това са едни от най-доходоносните инициативи. Заклинанието, наподобява, се простира и върху игралните тълкования на рисувани шлагери от близкото минало, с които " Дисни " злоупотребява в последното десетилетие: от " Красавицата и звярът " и " Книга за джунглата " до " Аладин " и " Цар лъв " (е, той не е тъкмо игрален). Някои от тези опити сполучват, други - не до такава степен, само че едно е ясно: сигурно нямаме никаква потребност от тези филми, откакто можем да гледаме старите им версии.

По-креативен път и по-нерадостна орис от предшествениците си има следващата " оживяла " анимация на студиото - " Мулан ". Най-китайският филм в портфолиото на " Дисни ", който се бори да завладее втория максимален (с наклонност към първи) кинопазар в света, удари на камък повече от един път - още преди първите копия да са пристигнали и разопаковани в кината. Всъщност " Мулан " стига до кината единствено в лимитирани елементи от света, сред които и България, пощадени отчасти от коронавирусната пандемия. Тъй като макар опита с " Тенет " и няколко по-малки продукции в Съединени американски щати да бъдат възобновени прожекциите, засега салоните в Ню Йорк и Лос Анджелис остават затворени,  " Дисни " взе невижданото решение да прожектира един от високобюджетните си флагмани единствено вкъщи - посредством стрийминг услугата си Disney+, на шокиращо високата цена от 30 $.

Но " Мулан " няма огромен шанс и там, където от през днешния ден се върти в кината - да вземем за пример в Югоизточна Азия, където протестът против кино лентата стартира още предходната година след един непремерен туит на звездата Лиу Ифей за митингите в Хонконг. Филмът стана личност нон грата и в Тайван, Южна Корея и Тайланд, а рецензиите са смесени и касовите сборове от възжелания китайски пазар по-скоро скромни. Абе, не му върви на този другояче нелош филм. " Мулан " е зрелищно премеждие, което ще достави наслаждение за сетивата на цялото семейство, само че също по този начин и усърдно калкулиран агитационен артикул, който прозира зад първокласната опаковка.

За разлика от други игрални римейкове на " Дисни ", които повтарят буквално сюжетите на предшественика, " Мулан " завива по различен път. Запазена е главната история, базирана на китайски фолклор - за момиче, преоблечено като момче, което отива да извърши войнския дълг на престарелия си татко и се покрива с бойна популярност. Но толкова. Ако " Мулан " от 1998-а бе комедия с доста песни, танци, комизъм, нескопосани мъже, недъгав змей и щурче домакински любим, то " Мулан " от 2020-а е гробовно сериозна героична история за girl power. Ако в края на 90-те " Дисни " към момента работеше с триковете на остарелия Уолт и създаваше умилителни, пъстро-забавни детски филми, през днешния ден всичките й герои са супергерои - способни на чудеса новобранци като в комиксите на " Марвъл ". Което се продава, него изнасяш на сергията. (Комай единственият същински " Дисни " филм в последната декада е " Замръзналото кралство ".)

Разбира се, новият " Мулан " е прелестна панорама с пейзажите на Нова Зеландия и злополучния Синдзяно-уйгурски автономен регион (където локалното население е подложено на насилствена асимилация от комунистическата власт), с първокласните всеобщи боеве, заимствани като че ли от епос на Джан Иму, и с тежкокалибрения актьорски състав, включващ Гонг Ли, Джет Ли, Лиу Ифей и Дони Йен. Тия 200 милиона $ не се изхарчени на вятъра. Но в " Мулан " 2020 няма нито задявка, нито комизъм, нито автентичност, нито същинско ентусиазъм. Дори режисьорката - Ники Каро, позната от " Ездач на китове " - е жена, в благозвучие с новите правила за разпределяне на награди и бюджети във фабриката за фантазии. Дори презентацията на Китай и китайската култура през ограничавания американски взор и стандартите от вицовете преди 22 години е по-честна от настоящия опит да се угоди на всички - без значение от раса, цвят, вяра, пол, занятие. Е, първите финансови резултати на " Мулан " демонстрират, че не са съумели да им угодят.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР