Ретроспективна изложба на Марио Жеков /1898-1955/ ще бъде открита днес

...
Ретроспективна изложба на Марио Жеков /1898-1955/ ще бъде открита днес
Коментари Харесай

Организират изложба за 120-годишнината от рождението на художника Марио Жеков

Ретроспективна галерия на Марио Жеков /1898-1955/ ще бъде открита през днешния ден – 9-ти октомври от 18 ч. в залите на Художествен музей „ Георги Велчев “, филиал на Градска художествена изложба – Варна.

Експозицията е проведена от Художествената изложба в Стара Загора и е отдадена на 120 годишнината от рождението на един от най-значимите майстори на морския пейзаж в българското изкуство.

Тя включва 69 творби /живопис, рисунки и плакати/, обхващащи всички интервали на изкуството му сред 1921 и 1955 година, както и обичаните му сюжети от Цариград, Париж и френската Ривиера, от българското Черноморие, от Пловдив, Велико Търново, Трявна и Рилския манастир, от Кавала, Самoтраки и Тасос, от Охрид, Прага и други

Творбите са подбрани от фондовете на: Художествена изложба Стара Загора, Софийска градска художествена изложба, Художествена изложба „ Петко Задгорски ”- Бургас, Художествена изложба ”Димитър Добрович ”- Сливен, Художествена изложба „ Борис Георгиев ”- Варна, Художествена изложба Добрич и частни сбирки.

Художествен музей " Георги Велчев " се намира на ул. " Радко Димитриев " 8. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР