Ретро пътуване с атракционен влак с парен локомотив и вагон

...
Ретро пътуване с атракционен влак с парен локомотив и вагон
Коментари Харесай

Атракционен влак отбеляза 110 години от пускането на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил

Ретро пътешестване с атракционен трен с парен локомотив и вагон от царската комбинация "Корона експрес " означи 110 години от стартирането в употреба на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил. Събитието се организира по покана на предприемчив комитет, основан за честването на годишнината, и се осъществя от "БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД. Всички искащи се любуваха на пътуването по маршрута София-Кюстендил и назад.

Комплимент за пътуващите, като последно атракционно пътешестване за тази година, бе включването на персоналния вагон-салон на цар Борис III от "Корона експрес " във влаковата комбинация. Специално прикаченият вагон пътува за първи път тази година като атракция, а по време на придвижване всички искащи имаха опция да го прегледат, съпроводени от гид, който ги срещна с любопитни обстоятелства. Ретро влакът бе теглен от парния локомотив № 01.23.

Атракционният трен потегли от Централна гара София тази заран в 8.30 часа и дойде на гара Кюстендил в 12.40 часа. По време на празничното пътешестване на гарите Радомир, Земен и Кюстендил влакът имаше дълги престои, с цел да могат пътуващите и гости да се насладят на проведените публични тържества. В противоположната посока композицията потегли от гара Кюстендил в 13.50 часа. Заедно с атрактивното пътешестване всички имаха опция на Централна гара София, както и в Кюстендил и Радомир, да прегледат изложения с фотографии и текстови материали за линията.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е създаден през 1938 година в "Linke Hoffman Werke-Breslau ", Германия и е персонален вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Той разполага със служебна кабина с едно легло, четири кабини с по две кревати, две кабини с две спални с по едно легло и общ хигиеничен възел, салон с 11 места (за срещи, заседания, хранене) и склад. Вагон-салон № 050-1 е със непокътнато първокласно обзавеждане, като специфичните ламперии и дамаски са достоверни.

Парният локомотив от серия 01.23 е създаден в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 година и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 година локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е избран за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната сбирка "Железопътно завещание ". По случай 100-годишнината на ЖП тракция и хранилище София през 1988 година, вагон 01.23 е възобновен като настоящ музеен локомотив на "Български държавни железници ". На 20 септември 1989 година локомотивът обслужва и влака "Ориент експрес " при прекосяването му през България.

През 2003 година локомотивът е възобновен още веднъж за придвижване и към сегашния миг се употребява за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във кино продукции.

Изграждането на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил - турска граница стартира през 1889 година, когато влиза закон за построяването на жп линията Каспичан-София-Кюстендил, предусещащ Кюстендил да бъде обвързван директно през столицата с Каспичан, а оттова с Варна. Първият сектор София-Перник е пуснат в употреба на 9 декември 1893 година, а на 6 февруари 1897 година е открита и жп правата Перник-Радомир. Жп линията Радомир- Земен-Кюстендил е открита публично за употреба на 26 юли 1909 година от министър-председателя Александър Малинов, министри, инженери, публицисти и представители на локалната власт и популацията. По протежението й са издигнати четири гари и две спирки: Калища, Земен, Раждавица, Кюстендил и спирките Копиловци и Шишковци. Техен проектант и архитект е чехът Рудолф Фишер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР