Ретинални клетки, получени след лабораторна диференциация на стволови клетки, са

...
Ретинални клетки, получени след лабораторна диференциация на стволови клетки, са
Коментари Харесай

Нов подход в лечението на макулна дегенерация


Ретинални кафези, получени след лабораторна диференциация на стволови кафези , са най-модерното средство, с което учените пробват да лекуват непоправимите провали върху зрението, настъпващи при макулна недъгавост . Това изобретение дава вяра за сполучливо запазване на зрението при милиони хора по света, наранени от тежкото зрително заболяване.

Макулната недъгавост е офталмологично положение, асоциирано с възрастта, което предизвика съществени зрителни нарушавания , постоянно непоправими. Нарежда се измежду главните аргументи за частична или цялостна загуба на зрението в международен мащаб.

Макулата е дребна конструкция, ситуирана в центъра на ретината и обсъждана като част от нея. В зоната на макулата се следи най-голяма централизация на светлочувствителни кафези, отговарящи за естественото ни централно зрение .

Дегенерацията на макулата протича с необратимо увреждане на светлочувствителните кафези. Това води до последователно намаляване на централното зрение и

проблеми с различаването на цветовете, съпроводени

от засилващо се чувство за изтощеност на очите.

Развитието на технологиите разрешава през днешния ден уврежданията на очните структури при недъгавост на макулата да се лекуват все по-успешно. С тяхното преодоляване може да се компенсират и провалите върху зрението .

За тази цел американски учени създават метод, включващ трансплантиране на стволови кафези , които да заменят повредените кафези в ретината. Това ще помогне за закъснение хода на дегенеративните процеси в нея и за най-малко отчасти възобновяване на изгубеното зрение.

Свързани публикации.. Макулна недъгавост - от най-честите аргументи за увреждане на зрението 0 Засегнати сме от макулна недъгавост още на 35 0 5 храни, потребни за очите във всяка възраст 0

Учените са открили, че първите ретинални кафези, които се повреждат при дегенерацията на макулата, са клетките, засположени в така наречен пигментен пласт на ретината . Това са епителни кафези, в които се складират очните пигменти, осигуряващи чувствителността към светлината. Клетките, формиращи пигментния епител на ретината, са ситуирани в единствено един пласт, което изяснява податливостта им към увреждане и настъпващите непоправими последици върху зрението.

Откритието, че пигментният епител на ретината може да се възвръща посредством трансплантиране на стволови кафези, има голямо значение за предварителна защита на до момента считаните за непоправими последици от дегенерацията на макулата.

Според учените внедряването на разработвания новаторски метод е единствено въпрос на време. Така ще се реализира сполучлив надзор върху една от най-честите аргументи за загуба на зрението , засягаща милиони хора по света, в това число и у нас.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР