Ресурсът в изворите, които се ползват за водоснабдяване на Радомир,

...
Ресурсът в изворите, които се ползват за водоснабдяване на Радомир,
Коментари Харесай

Няма необходимост от прехвърляне на допълнителни води от извор Врелото към Радомир

Ресурсът в изворите, които се употребяват за водоснабдяване на Радомир, е над три пъти повече от нужните количества и няма нужда от прекачване на спомагателни води от извор Врелото чрез помпена станция "Крапец " към града. Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и по време на парламентарния надзор в отговор на депутатски въпрос за позволение за възобновяване на спешно водоподаване към Радомир от каптаж "Врелото " посредством помпена станция "Крапец " поради водни проблеми и въведен режим.

За водоснабдяване на обитаемото място се употребява с позволение от 2009 година извор Сиреняците, както и изворите Гърляница, Рестова глава, Опалово и Извора, само че без нужните разрешителни по Закона за водите.

Емил Димитров: Правим национално турне на отпадъците

Общият годишен предел на ресурса от тези водоизточници е в размер на 4,103 млн. куб. м, или 11 240 куб. м/дневно, изясни министърът.

По думите му популацията на Радомир е към 15 000 поданици и при норма от 200 л/дeн, според Наредба 4/2005 година за планиране, създаване и употреба на сградни водопроводни и канализационни съоръжения, за гарантиране на питейното водоснабдяване на града са нужни 3000 куб. м/дневно, или 1,095 млн. куб. м/годишно.

Министърът уточни още, че съгласно постъпила информация в Министерство на околната среда и водите водовземното оборудване при каптаж "Врелото " е разрушено и към сегашния миг липсва техническа опция за отклонение на вода към гр. Радомир.

Карстов извор Врелото попада във водосборната област на язовир "Студена " и посредством самоизлив, водите образуват част от оттока на река Струма над водохранилището на язовир "Студена ". Прехвърлянето на води от извор Врелото посредством помпена станция Крапец ще наруши притока към язовир "Студена ".

Към сегашния миг няма нужда от възобновяване на аварийното водоснабдяване на Радомир от извор Врелото, чрез помпена станция "Крапец ", сподели още министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР