Ресторантьори продават вино и бира с 9% ДДС, с тази

...
Ресторантьори продават вино и бира с 9% ДДС, с тази
Коментари Харесай

Кафенета и фитнеси незаконно начисляват 9% ДДС заради необнародван закон, показва проверка на в. Сега

Ресторантьори продават вино и бира с 9% Данък добавена стойност, с тази ставка работят и доста фитнес зали в страната ". Абсурдното е, че законовата корекция, с която данъкът бе понижен от 20 на 9% за вино и бира в заведенията, за спортни зали, туроператори и автобусни екскурзии, трябваше да влезе в действие от 1 август, само че към момента не е обнародвана в Държавен вестник . Въпреки това засегнатите компании начисляват новия данък от началото на август, сподели инспекция на вестник " Сега ".
Депутатите, дали своят вот на 30 юли смяната в Закона за Данък добавена стойност, също не разясняват проблема, тъй като още на идващия ден излязоха в едномесечна лятна почивка.
Няма по какъв начин да прилагаш необнародван закон, е безапелационното мнение на адвокати. В случая новият налог не може да се приложи и със задна дата, тъй като е изискуем сега на продажбата на стоката или услугата.
" Направили сме информация във финансовото министерство и Национална агенция за приходите. Оттам ни увериха, че ставката 9% за вино и бира е в действие от 1 август. Тя ще бъде обнародвана идната седмица. Затова Национална агенция за приходите не вършат проблем особено за Данък добавена стойност при инспекциите, които текат сега, изключително по морето ", разяснява за " Сега " ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. По думите му всеобщо ресторантьорите работят с 9% Данък добавена стойност още от 1 август.
От Българска асоциация " Фитнес и здраве " споделят, че техните членове нямат единно мнение по какъв начин да постъпят. Някои още от началото на август начисляват 9%-ната ставка, други работят със остарялата - 20%, в очакване на обнародването на закона. " Всеки си поема самичък решението за Данък добавена стойност ", сподели ръководителят на асоциацията Петър Ангелов. И показва, че особено в неговите фитнес зали - " Атлетик ", още от 1 август касовите апарати са настроени да работят с 9% данък. " Ако Национална агенция за приходите ми сформира акт, ще ги осъждам ", зарича се Ангелов.
Намаляването на Данък добавена стойност за фитнес-залите изненадващо се появи при второто четене на закона в бюджетната парламентарна комисия. Мярката не беше обявена на брифинга след съвещанието на Управляващата коалиция, на който Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов оповестиха събаряне на данъка за бира, вино, туроператори и така наречен " инцидентен транспорт ". Депутати от ГЕРБ и Оперативна програма обаче, отпред с Валери Симеонов, в последния миг вкараха в листата още цялостен един бранш - " доставката на услуга за прилагане на спортни уреди ". Това включва необятна гама от спортни действия - фитнеси, басейни, тенис-кортове, футболни стадиони и всевъзможни спортни зали. Тепърва ще изскачат разногласия какво се схваща под спортни уреди, като да вземем за пример дали ски-пистите и лифтовете също ще може да се употребяват с понижената ставка.
Заради прибързаното събаряне на Данък добавена стойност без никакви разисквания (само в границите на една седмица и още веднъж през преходните и заключителните разпореждания на различен закон) ще се появят и други проблеми. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова към този момент разгласи, че страната ни е застрашена от наказателна процедура от Еврокомисията поради туроператорските услуги. Причината е, че при тях се полза маржът, а не самата услуга, и в тази ситуация не може да се начислява Данък добавена стойност, по-нискът от общоприетия за страната.
Управляващата коалиция за повторно смъква Данък добавена стойност като краткотрайна антикризисна мярка в изискванията на COVID-пандемията, която ще работи до края на 2021 година От 1 юли налогът бе понижен до 9% за ресторантьорските услуги, книгите, бебешките и детски храни. Този жест властта направи с ясното схващане, че цените на стоките и услугите няма да паднат за крайния консуматор и по този начин да облекчат персоналните му финанси, а само ще оставят по-голяма облага в търговците. Тепърва ще излиза наяве по какъв начин се отразява на бюджета пониженият Данък добавена стойност - главен приходоизточник, който обезпечава една четвърт (12 милиарда лева.) от постъпленията в хазната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР