Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди

...
Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди
Коментари Харесай

Ресторантьори настояват държавата да компенсира пряко работещите в бранша преди повторното затваряне срещу COVID-19

Ресторантьори упорстват страната да компенсира директно работещите в сектора преди повторното затваряне поради ограниченията против COVID-19, това сподели Петър Стефанов, ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той акцентира, че страната би трябвало да поеме най-малко 80 % от заплатите в бранша.

Към момента главната заплата в сектора е 800 лв., на тази заплата разчитат хората, които ще останат без работа в дните, когато още веднъж заведенията за публично хранене ще бъдат затворени, тъкмо преди коледните и новогодишните празници, уточни той.

В област Велико Търново заетите в бранша са към 20 хиляди души.

"Ако за повторно ги освободим, по-голямата част от тях няма да се върнат, ще преминат в други браншове или ще търсят работа в чужбина ", означи Стефанов, който е притежател на верига от заведения за хранене в града.

Според него тази отплата би трябвало да бъде директна против трудовия контракт, който служителят е подписал със своя шеф. Процедурата, която дава помощ от страната би трябвало да е опростена и директна за всеки един човек с трудов контракт, акцентира той.

Намалението на Данък добавена стойност за бранша от 9 % сега не е работещо, тъй като, в случай че заведението е затворено и няма оборот не е от голяма важност данъкът, който би трябвало да се внася, акцентира Стефанов. Той означи, че при първото затваряне на заведенията през март и април, притежателите са имали запаси, с които са можели да покрият налозите, сметките и заплатите.



След това през летните месеци са поели "глътка въздух ", само че в този момент те нямат финансов запас поради ниските обороти. Стефанов напомни, че сега, според последните наставления на РЗИ, заведенията работят с 20 % от потенциала си, сред масите пространството е сред 5 и 10 метра, обезпечени са всички противоепидемични ограничения, само че оборотите са спаднали със 70 %.

Над 15 заведения, членове на организацията във Велико Търново вземат участие в самодейността "Хапка Надежда ", с която дават безплатно храна на лекари от първа линия в битката с пандемията, напомни Стефанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР